SPIS TREŚCI
W ostatnich latach dla wielu osób zamawianie jedzenia z dowozem do domu lub na wynos stało się koniecznością i po prostu wygodną formą zjedzenia posiłku. Jedni zamawiają jedzenie, ponieważ nie mają czasu by ugotować coś samemu, a drudzy po prostu wolą zjeść dania z restauracji. Jest to dobre rozwiązanie nie tylko dla konsumentów, ale również dla samych restauracji. Obecnie znacząca większość lokali ma dostępna usługę dowozu lub chociażby wzięcia posiłku na wynos. Na rynku istnieje wiele firm gastronomicznych. Warto zatem zastanowić się czym Twoja firma może się wyróżniać na tle innych. Odpowiedź jest prosta – opakowaniem. Opakowanie często jest pomijaną częścią, ale mimo wszystko jest bardzo istotne. Pudełko i torebka, w której dostarczane jest jedzenie, to po prostu darmowa reklama. Poza silnym działaniem marketingowym, pudełko odgrywa jeszcze inną bardzo istotną rolę. Powinno być funkcjonalne, czyli przemyślane i zaprojektowane z pomysłem. Warto również zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego zostało wykonane pudełko i/lub torebka. Poza konstrukcją pudełka bardzo ważny jest również jego design. Wygląd jest pierwszorzędną rzeczą, na którą klient zwróci uwagę. Wszystko ma swoje trendy, a w kwestii opakowań nie jest inaczej. Jakie aktualnie opakowania są modne? Jakie cechy powinno mieć opakowanie idealne?
Ekologiczne opakowania żywności jako trend
Bez wątpienia możemy zauważyć, że bycie eko jest w modzie już od paru sezonów. Społeczeństwo coraz bardziej przywiązuje uwagę do tego jaki wpływ wywieramy na środowisko naszymi postępowaniami. Jest to bardzo zdrowy i pożyteczny trend. Wiele organizacji działających na rzecz ochrony środowiska zwraca uwagę na branżę gastronomiczną. Firmy, które promują się jako ekologiczne zyskują sporą popularność i to w coraz szybszym tempie. Natomiast biznesy pseudo ekologiczne lub szkodliwe środowisku w bardzo szybkim tempie tracą klientów i spotykają się z hejtem społecznym. Bardzo ważne zatem jest aby firma faktycznie dbała o środowisko i także pokazywała to klientom. Opakowanie jest wizytówką firmy, dlatego ono także powinno pokazywać jej proekologiczny wizerunek. Poza wizerunkowymi korzyściami, jakie płyną z ekologicznych opakowań żywności, jest jeszcze kilka niezwykle istotnych aspektów. Po pierwsze minimalizacja produkcji plastiku jest niezwykle istotna dla przyszłości całego ekosystemu. Po drugie, ekologicznych wersji opakowań żywności jest naprawdę sporo. Rynek eko opakowań w dalszym ciągu gwałtownie się rozwija, mimo to już na ten moment opcji do wyboru jest wiele. W Neopak kupisz liczne opakowania ekologiczne dla gastronomii np. gładkie papierowe torby lub kartony na pizze.
Opakowania biodegradowalne dla gastronomii
Zacznijmy od samego pojęcia „biodegradowalny” – co to wogóle znaczy? Oznacza to, że dany produkt posiada zdolność samoistnego rozkładania się. Ale to nie wszystko, biodegradowalny produkt podczas swojego rozkładu nie wydziela żadnych substancji szkodliwych dla środowiska. Czasem rzeczy biodegradowalne bardzo ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić od tych wykonanych z plastiku, a są po prostu lepsze dla planety niż te z tworzyw sztucznych. Właśnie dlatego warto jest wybierać opakowania ekologiczne w pełni biodegradowalne. Klienci coraz częściej przywiązują uwagę do sposobu dostawy jedzenia. Pudełko idealne powinno być ładne, funkcjonalne oraz eko. Na rynku jest dostępne wiele opcji takiego rodzaju opakowań. Między innymi:
Papierowe torby eco
Przyjazne środowisku, a do tego bardzo ładne. Torby te wyglądają niesamowicie czysto i schludnie. Do tego są one trwałe i pojemne, co również jest bardzo ważne. Papierowa torba przeznaczona do transportu żywności powinna posiadać jedną zasadniczą cechę – płaskie dno. Klient, który otrzyma swoje zamówienia w tak wykonanej torbie będzie mógł ją odstawić bez obawy o to, że cała zawartość się wywróci. Stabilność torby jest bardzo ważna w przypadku gdy w środku znajdują się zupy, napoje i inne posiłki. Mimo, że torba papierowa zazwyczaj jest koloru brązowego, bardzo ładnie i schludnie wygląda. To również jest ważny aspekt w kontekście gastronomii.
Papierowe i kartonowe opakowania
Ta propozycja jest równie skuteczna i wytrzymała jak te w wersji plastikowej. Różnica jest taka, że dane opakowanie nie szkodzi środowisku i nie jest toksyczne. Świetnie sprawdzają się przy dostawie jedzenia do domu lub podczas realizowania usługi wzięcia jedzenia na wynos. Plastikowe opakowania podczas nagrzewania się wytwarzają substancje, które szkodzą zdrowiu. Natomiast papierowe lub kartonowe opakowania są całkowicie bezpieczne i dla człowieka i dla środowiska.
Papierowe kubeczki
Mogą być one wykonane z papieru, pulpy lub trzciny. Wszystkie te warianty są przyjazne środowisku oraz zdrowiu człowieka. Kubeczki te mają wiele zalet. Po pierwsze nie są wykonane z tworzywa sztucznego i rozkładają się w dość szybkim tempie. Po drugie nie trzeba ich zmywać. Po zużyciu kubeczka możemy go po tosty wyrzucić i nie mieć wyrzutów sumienia. Kubeczek tak wykonany jest biodegradowalny i nie zaśmieca naszej planety.
Drewniane sztućce
Sztućce wykonane z drewna są świetnym zastępcą plastikowych sztućców. Po użyciu takiego widelca, łyżki lub noża, możemy go po prostu wyrzucić i nie martwić się o to, że przykładamy się do psucia ekosystemu i wielu innych odnóg ekologii. Takie sztućce są równie lekkie oraz funkcjonalne jak te wykonane z plastiku. Jedyną różnicą jest to, że te drewniane nie szkodzą środowisku.
Papierowe talerzyki
Idealne, gdy klient bierze coś na wynos. Nie wymagają zmywania, a po ich zużyciu można je po prostu wyrzucić. Są one ekologiczne więc nie przykładają się do zanieczyszczania środowiska. Dodatkowo są one bardzo lekkie i tanie. Są one idealnym zastępcą dla plastikowego talerza. Warto także zerknąć na talerze wykonane z trzciny cukrowej.
Opakowania typu Doypack
Czym jest doypack oraz jakie ma właściwości? Rynek konsumencki, tak samo jak rynek opakowań i gastronomii rozwijają się. Dzieje się to zawrotnie szybkim tempie. Konsumenci wymagają coraz więcej, więc rynek w odpowiedzi produkuje coraz to nowsze, lepsze produkty. Opakowania typu doypack są odpowiedzią na zapotrzebowanie klientów na produkty ekologiczne, a zarazem funkcjonalne. Służą one tak samo jak inne opakowania, do przechowywania żywności oraz innych produktów. Opakowania te są lepsze od plastiku oraz kartonu. Są one w pełni ekologiczne, a zarazem posiadają pożądane właściwości plastiku. Ponad to są one kompaktowe, zajmują znacząco mniej miejsca niż plastikowe butelki lub kartonowe opakowania. Spokojnie możemy używać ich do pakowania żywności o konsystencji płynnej, półpłynnej oraz stałej.. Są one dużo bardziej trwałe oraz wytrzymałe niż ich inne ekologiczne zamienniki. Uniwersalność tych opakowań to ich wielka zaleta. Opakowania takie mogą posiadać strunę. Dzięki, której mają funkcję wielofazowego zamykania oraz otwierania. Jest to niezwykle przydatne w przypadku żywności, której nie zjemy na raz, czyli na przykład majonez lub sos. Opakowania typu doypack są dostępne również w wersji z uchwytem. Taka funkcja pozwala nam na powieszenie worka na haczyku lub podniesienie go, jeśli zawartość jest ciężka (czyli na przykład w przypadku proszku do prania lub mąki). Ponadto opakowania te utrzymują świeżość produktu przez bardzo długi czas. Funkcja ich zamykania chroni również produkty znajdujące się w środku przed niechcianym wylaniem lub rozsypaniem. Podsumowując, opakowania doypack to nowoczesny i ekologiczny sposób na przechowywanie żywności oraz innych produktów. Coraz więcej firm decyduje się na wprowadzenie takiego rozwiązania również u siebie w firmie. Opakowanie to jest efektem odpowiedzi na zapotrzebowania rynku oraz konsumenta. Dodatkową opcją opakowania doypack jest możliwość naniesienia własnego logo lub wzoru. Firma decydująca się na korzystanie z takich opakowań nie tylko działa na korzyść środowiska, ale również zyskuje uznanie wśród konsumentów i reklamę w postaci własnego logo lub nadruku
Opakowania z papieru kraft
Opakowania z papieru typu kraft to bardzo ciekawy produkt, a zarazem bardzo podstawowy. Takiego rodzaju papier jest wytwarzany z makulatury lub tak zwanych włókien pierwotnych. Jest on w 100% ekologiczny i biodegradowalny, a do tego wytrzymały oraz nie przepuszcza światła. Wszystkie te cechy czynią go materiałem idealnym do tworzenia opakowań. A co za tym idzie, opakowania wytwarzane z papieru kraft są wręcz perfekcyjne. Ważnym aspektem jest to, że materiał ten jest w pełni bezpieczny dla człowieka oraz jedzenia. Opakowanie z takiego papieru, gotowe do użycia jest zaskakująco gładkie oraz jednolite. Dzięki temu pudełko jest świetnym podłożem dla nadruku logotypu firmy lub innych napisów i grafik. Opakowania na żywność to nie jest jedyne zastosowanie papieru kraft, powstaje z niego również wiele torebek. Są one świetnym zamiennikiem dla plastikowych siatek, które są jedną z największych zmór XXI wieku i naszej planety. Kolejną z zalet opakowań z papieru kraft jest ich waga. Są one bardzo lekkie, a co za tym idzie – tanie w transporcie i magazynowaniu. Technologia ta idzie do przodu w zawrotnie szybkim tempie. Dzięki temu papier kraft jest coraz lżejszy, coraz cieńszych i wytrzymalszy. Jest on po prostu świetnym zastępcą plastikowych opakowań i torebek. Producenci papieru kraft dbają oraz nieustannie rozwijają swoje produkcje. Jednocześnie dbają o to aby produkcja nie przykładała się do wycinki lasów i zanieczyszczania środowiska. Ogólnie rzecz biorąc, papier kraft to przyszłość branży TSL oraz ludzkości. Dzięki temu możemy w dalszym ciągu walczyć o jakość naszej przyszłości. Ta idea ostatnimi latami przyświeca dużej części społeczeństwa i gospodarki. Firmy, które wprowadziły u siebie tego typu opakowania są dobrze odbierane przez klientów i środowisko. Opakowania te posiadają wszystkie najlepsze cechy.
Nowoczesne projektowanie opakowań dla gastronomii coraz bardziej się rozwija i wdraża trendy pojawiające się na rynku. Warto śledzić nowinki w tym temacie, o których z pewnością przeczytasz także na naszym blogu!