SPIS TREŚCI

Wysyłać ryby czy nie?
Zawsze spotkamy się z osobami, które na to pytanie odpowiedzą: ABOSLUTNIE NIE WYSYŁAĆ! Jakie przemawiają za tym argumenty? Na pewno jest jeden, z którym trudno się nie zgodzić. Mianowicie ryzyko zepsucia. Nieraz i nie dwa bywało już bowiem tak, że ktoś w domorosły sposób próbował wysyłać żywność, a kończyło się to tragicznie – najczęściej dla nozdrzy przewoźnika. Jednakże, jeżeli zastosujemy się do prostych zasad: „co robić, czego nie robić”, to wówczas możemy śmiało powiedzieć: JAK NAJBARDZIEJ WYSYŁAĆ!
Owinąć ryby w papier pakowy – TO RÓB
Zanim w ogóle wyślemy nasze ryby w wojaże powinniśmy w pierwszej kolejności skorzystać z papieru pakowego. Jest to produkt, który po pierwsze może mieć bezpieczną styczność z artykułami żywnościowymi, a po drugie pozwoli nam w sposób higieniczny przygotować ryby do wysyłki.
Owinąć ryby w folię spożywczą – TO RÓB
Dla osób nie przekonanych do papieru pakowego mamy alternatywę, którą jest folia spożywcza. Folia spożywcza jest szeroko znana i przez lata stosowana przez bardzo wiele osób. Jest to produkt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni od dziecka. Pamiętajmy tylko, aby nie zawijać ryb w folię zbyt ciasno. Zgnieciemy wówczas produkt i później ryby nie będą się pięknie prezentować. Jest to bardzo ważne, bo stara prawda głosi, że je się także oczami.
Wysyłać ryby luzem – TEGO NIE RÓB
Nigdy nie wysyłaj ryb luzem i bez opakowania. Nie dość, że po trudach transportu nasz produkt będzie wyglądał, jakby ktoś go wyjął psu z gardła, to jeszcze tak potraktowane ryby nie będą się potem nadawały do jedzenia.
Wysyłać ryby w towarzystwie innego jedzenia – TEGO NIE RÓB
Nie polecamy tej praktyki nawet wówczas, kiedy wcześniej bardzo dokładnie zapakujemy nasze ryby. Chodzi o to, że gdy ryby będą podróżować z inną żywnością, to wówczas zapachy i smaki pomieszają się ze sobą. Wówczas nikt nie będzie miał ochoty spożyć ani ryb, ani produktów, które podróżowały w ich towarzystwie. Dlatego też ryby należy wysyłać w osobnej przesyłce, najlepiej przeznaczając do tego osobny samochód.
Zapewnić odpowiednio niską temperaturę – TO RÓB
Niestety, nie będziemy mogli wysłać naszych ryb, jeżeli nie będziemy mieli gwarancji, że przez cały transport ryby będą się znajdowały w odpowiednio niskiej temperaturze. Najpierw powinniśmy ułożyć zapakowane ryby na lodzie, który wcześniej powinniśmy wsypać do pojemnika. Tak przygotowany produkt musi się znaleźć w samochodzie-chłodni. Tutaj musimy albo sami posiadać taki samochód albo współpracować z firmą, która takie auto zaoferuje. Tylko tak możemy mieć pewność, że ryby dotrą na miejsce świeże.