SPIS TREŚCI
Niejedna osoba ma problem z zapamiętaniem, która strona folii aluminiowej zatrzymuje ciepło. Zdarza Ci się, że w trakcie grilla lub przygotowywania potraw w piekarniku musisz wielokrotnie sprawdzać tę informację? Z tego artykułu dowiesz się, która strona zatrzymuje ciepło, a która izoluje. Otrzymasz także wskazówki, jak raz na zawsze to zapamiętać.Folia aluminiowa – co to jest?
Która strona folii aluminiowej zatrzymuje ciepło?
Folia aluminiowa ma dwie strony – matową i błyszczącą. Każda z nich ma inne właściwości, dlatego warto wiedzieć jakie cechy charakteryzują każdą z nich, by zrobić z folii prawdziwy użytek.
Błyszcząca strona folii aluminiowej izoluje i odbija ciepło, a matowa zatrzymuje ciepło. W zależności od tego, czego potrzebujemy folia przyda się podczas pieczenie, gotowania, grillowania oraz przechowywania żywności. Kiedy zatem chcesz, aby przygotowana potrawa pozostała długo ciepła, przykryj ją błyszczącą stroną do wewnątrz. Z kolei jeśli chcesz przechować jakiś produkt i przedłużyć jego świeżość, owiń go błyszczącą stroną na zewnątrz. Ciepło będzie się odbijało do folii i nie dotknie produktu.
Folia aluminiowa – jak jej używać i do czego?
- Przechowywanie aromatycznych potraw lub produktów owiniętych folią aluminiową sprawi, że zapach nie obejmie całej lodówki. Nie przepuszcza ona powietrza, więc aromat pozostanie tylko w produkcie.
- Grillowanie sera, na przykład camemberta, jest bardzo proste dzięki umieszczeniu go na ruszcie na folii aluminiowej. Ser równomiernie się ogrzeje i zmięknie, a co najważniejsze nie spłynie po ruszczcie na węgle.
- Utrzymanie świeżości produktów nie sprawia kłopotów dzięki folii aluminiowej. Dotyczy to gotowych dań, ale też pojedynczych produktów – serów, warzyw, wędlin.
- Pakowanie kanapek w folię aluminiową zapewnia, że ich zapach nie zajmie całej torby lub plecaka. Umiejętnie pozaginana folia nie dopuści do tego, aby z kanapki wyleciał sos, nie pozwoli też na jej zbytnie nagrzanie.
- Owinięcie pieczonej potrawy w folię pozwala na szybsze upieczenie dania. Ciepło, które wniknie do potrawy, utrzyma się w niej i dodatkowo ogrzeje. Pamiętaj – błyszcząca strona do wewnętrznej strony, czyli tam, gdzie jest nasze danie.
Jak owijać folią aluminiową produkty na grilla lub do piekarnika?
Aby przyśpieszyć proces grillowania warzyw, mięs lub serów należy owinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Ciepło, które uzyskają produkty, będzie odbijało się od błyszczącej strony folii. Wróci do dania, utrzyma ciepło, a nawet dodatkowo je ogrzeje. Skorzystanie z folii aluminiowej na grillu to najlepszy sposób na to, aby szybko móc pałaszować przygotowane produkty i uniknąć ich spadnięcia z rusztu. Gdzie wyrzucać folię aluminiową po użyciu?
Co zamiast folii aluminiowej do pieczenia?
Zapraszamy do zakupu folii aluminiowej w Neopak!