3 przepisy na chlebek bananowy

Często kupujemy banany i zapominamy o nich do momentu, aż staną się brązowe i bardzo dojrzałe. Szukamy wtedy sposobu jak je przetworzyć, by nie trafiły do kosza na śmieci. Pomysłów na wykorzystanie takich dojrzałych bananów jest wiele: można na przykład je obrać, pokroić i wrzucić do zamrażarki w woreczkach strunowych i wykorzystać podczas robienia smoothie, zblendować je z kilkoma składnikami i zrobić placuszki na śniadanie, albo upiec doskonały chlebek bananowy!

Po co właściwie jeść banany?

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców dostarczające wiele potrzebnych witamin – między innymi potas, magnez, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B, A, C, E, K. Zawartość potasu ma pozytywny wpływ na przeciwdziałanie miażdżycy, udarów, czy ataków serca. Ponadto pektyny znajdujące się w bananach obniżają poziom złego cholesterolu i oczyszczają z toksyn. Banany zawierają sporą ilość żelaza, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie ich pomaga zmniejszyć dolegliwości z narządem wzroku – zmniejsza dolegliwości związane ze ślepotą nocną, zaćmą, czy jaskrą. Są też dobrym pożywieniem dla osób, które mają problemy z żołądkiem – niepodrażnianą żołądka, neutralizują kwasy żołądkowe co w dłuższej perspektywie przekłada się na eliminacje zgagi. Poza tym banany wcale nie są strasznie kaloryczne – jeden banan to około 90 kcal, co jest kolejnym argumentem za upieczeniem chleba bananowego. Trzeba też wspomnieć, że im dojrzalsze banany tym słodsze, a to oznacza, że nie będzie potrzeby dodatkowego dosładzania ciasta.
 

Tradycyjny przepis na chlebek bananowy

Tradycyjny przepis na chlebek bananowy pochodzi z 1950 roku i powstał w Stanach Zjednoczonych – to bazowy przepis, który przez lata udoskonalano i modyfikowano:

Ilość porcji: 10
Czas wykonania: 1h 15 min

Potrzebne składniki: 

  • 3 średniej wielkości banany
  • 85 g masła 
  • 135 g cukru 
  • 2 średnie jajka
  • 225 g mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli

Instrukcje wykonania:

  1. Ubij w misce masło, następnie dodaj cukier i mieszaj do momentu aż masa będzie gładka.
  2. Dodaj jajka do masy i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj do masy mąkę przesianą przez sitko oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość. 
  4. Obrane banany rozgnieć widelcem w osobnej misce i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.
  6. Piecz ciasto w nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut.
  7. Zostaw chleb do całkowitego ostygnięcia – dopiero wtedy pokrój i podawaj.

 

Przepis na chlebek bananowy wg. Jamiego Olivera

Jamie jest znany z prostych, szybkich i bardzo smacznych przepisów – dlatego też musiał się znaleźć na naszej liście:

Ilość porcji: 12
Czas wykonania: 1h 15 min

Potrzebne składniki: 

  • 125 g masła i odrobina do natłuszczenia blachy
  • 2 duże jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki niesłodzonego soku jabłkowego
  • 250 g mąki pszennej i odrobina do obsypania blachy
  • Duża szczypta cynamonu
  • Opcjonalnie: 50 g orzechów pekan 

Instrukcje wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC
  2. Natłuść keksówkę lekką warstwą masła lub wyłóż ją papierem do pieczenia
  3. W dużej misce ubij masło do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Dodaj do masła jajka i ubijaj. Na początku masa może mieć grudki – nie trzeba się tym przejmować, w końcu nabierze porządnej tekstury.
  5. Obierz 3 banany, następnie rozgnieć je przy pomocy widelca z resztą składników aż utworzą jednolitą masę.
  6. Dodaj do mieszanki miód i sok jabłkowy. Następnie dodawaj mąkę i cynamon. Dobrze wymieszaj całość.
  7. Jeśli zdecydowałeś się na użycie orzechów pekan, pokrój je na drobniejsze cząstki. 
  8. Przełóż masę do keksówki, obierz i przekrój ostatniego banana, a następnie ułóż na wierzchu ciasta. Piecz 40 do 50 minut albo do momentu gdy ciasto uzyska złoty kolor i będzie wypieczone. By sprawdzić, czy chlebek jest dostatecznie wypieczony użyj wykałaczki bądź widelca – gdy po wyjęciu będzie czysty będzie można wyjąć ciasto z piekarnika, jednak gdy po wyciągnięciu widelec będzie lepki – ciasto potrzebuje więcej czasu.
  9. Zostaw chleb do całkowitego ostygnięcia – dopiero wtedy pokrój i podawaj.
  10. Chlebek można podawać z masłem, miodem, ulubionym dżemem bądź kremem czekoladowym. 

Wskazówki: 

  • Do przepisu najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów
  • Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów włoskich, laskowych, ziemnych albo suszonych owoców, czy czekolady.

chleb bananowy, chlebek bananowy, przepis na chlebek bananowy, wypieki z bananów
 

Przepis na fit chlebek bananowy

Przepis na zdrowszą wersje chleba bananowego pochodzi ze strony Po prostu Pycha:

Ilość porcji: 6
Czas wykonania: ok. 55 min

Potrzebne składniki:

  • 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 230 g płatków owsianych lub mąki owsianek
  • 70 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Instrukcje wykonania:

  1. Rozgnieć 3 banany widelcem na miękka papkę.
  2. Dodaj 2 jajka i mód, miksuj przez około minutę.
  3. Zblenduj płatki owsiane do momentu uzyskania konsystencji mąki – można też użyć mąki owsianej lub migdałowej.
  4. Do masy dodaj mąkę, cynamon, olej i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie aż wszystkie składniki się połączą – ciasto powinno być gęste.
  5. Przełóż masę do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Na wierzch ciasta ułóż pozostałego banana przekrojonego na pół.
  7. Piecz 35 minut w 185ºC bez termoobiegu lub do momentu którym ciasto będzie odpowiednio wypieczone (patyczek będzie czysty).
  8. Zostaw chleb do całkowitego ostygnięcia – dopiero wtedy pokrój i podawaj.

 

Jakie dodatki będą pasowały do chlebka bananowego?

Sam w sobie chlebek bananowy jest słodki, puszysty i delikatny, nie musimy dodawać do masy żadnych dodatków, a jego smak wcale na tym nie straci. Jednak, gdy chcielibyśmy poeksperymentować ze smakami, albo przełamać rutynę do ciasta można dodać garść orzechów włoskich, rodzynek czy suszonej żurawiny. Warto też dodać cynamon, który doskonale skomponuje się z bananami jeszcze bardziej wydobywając ich smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do chleba dodać pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe lub kawałki ananasa.     

chleb bananowy, chlebek bananowy, przepis na chlebek bananowy, wypieki z bananów
 

Czy można sprawić, że chlebek bananowy będzie zdrowszy? 

Trzeba pamiętać, że pomimo wielu zalet jakie mają banany, chlebek bananowy to nadal forma deseru szczególnie jeśli wykonamy go używając tradycyjnych przepisów, a tym samym białej mąki czy cukru. Oczywiście, że może być on częścią dobrze zbilansowanej diety, jednak może zaszkodzić w nadmiarze – jak zresztą wszystko ;). Co można zrobić, by sprawić, by chlebek bananowy był zdrowszy? Można zamienić zwykłą mąkę pszenną na pełnoziarnistą albo użyć mąki migdałowej, czy owsianej – to sprawi, że chleb bananowy będzie miał wyższą zawartość błonnika. Kolejnym zamiennikiem może być miód lub ksylitol zamiast zwykłego białego cukru, co ograniczy ilość węglowodanów w deserze. Można również zamienić masło na olej kokosowy redukując tym samą ilość tłuszczy i kalorii. Aby jeszcze bardziej zwiększyć ilość błonnika w chlebie bananowym można do ciasta dorzucić siemię lniane lub nasiona chia. Należy jednak pamiętać, że wszystkie wymienione wyżej zmiany wpłyną na strukturę ciasta sprawiając, że nie będzie on smakował już tak jak tradycyjny wypiek.
 

Co jeszcze może się przydać? 

Chlebek bananowy można upiec w aluminiowej foremce jednorazowej, tak by nie mieć problemów z przenoszeniem wypieku na przykład do pracy, czy na piknik. A mówiąc o pikniku na pewno przydadzą się talerze do serwowania wykonane z papieru bądź trzciny cukrowej oraz jednorazowe sztućce drewniane bądź plastikowe Przechowywanie ułatwi również papier spożywczy, który nie tylko przyda się podczas pieczenia, ale pozwoli również na bezpieczne przechowanie chlebka i zapobiegnie jego wyschnięciu. A kawałki, które zostały można spakować w woreczki śniadaniowe bądź pudełka cukiernicze i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.
 

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Produkty do pieczenia

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *