SPIS TREŚCI
W co pakować jedzenie na wynos?
Rynek gastronomiczny stale się zmienia. Szczególnie teraz, kiedy nastąpiły dość niepewne czasy, a cały biznes rozrasta się w strefie dowozów. Nic dziwnego, że coraz większy procent ludzi decyduje się na zamówienie jedzenia online i ma ochotę wygodne poczekanie na nie w domu. Restauracje muszą podążać za najnowszymi trendami i stale zmieniającymi się potrzebami konsumentów. Właśnie dlatego właściciele lokali gastronomicznych powinni zainteresować się możliwościami oferowanymi przez producentów opakowań przeznaczonych do pakowania jedzenia. Dobrze zabezpieczone dania to gwarancja, że dotrą one we właściwym stanie i o prawidłowej temperaturze do klienta – a przecież to jest podstawa jeśli chodzi o biznes gastronomiczny. W sklepie internetowym Neopak mamy specjalny dział poświęcony gastronomii. Warto zapoznać się z nim bliżej i wybrać opakowania tworzone na miarę sukcesu. Jakie artykuły szczególnie polecamy?
Dowóz – jak bezpiecznie zapakować jedzenie dostarczane do klienta?
Pewnie każdemu czytającemu, choć raz zdarzyło się, że jedzenie dotarło w złym stanie – tak najlepiej to określić, aby nie wchodzić w szczegóły. Było ono zimne, mało estetyczne lub wszystkie składniki zmieszały się ze sobą, co wpłynęło na chęć ich konsumpcji. Ostatniego czasu hitem internetu było zdjęcie pizzy, która dojechała do klienta obrócona do góry nogami, a jej składniki przyczepiły się do kartonu tak mocno, że w żaden sposób nie dało się „naprawić” dania. Żadna restauracja nie chciałaby zaliczyć takiej wpadki – szczególnie że klienci lubią wrzucać wszystko do internetu, a tam nic nie ginie. Oczywiste jest to, że połową sukcesu jest prawidłowo przebiegająca dostawa; kurier, który się nie spóźnia, nie rzuca torbą z jedzeniem czy nie zagląda do środka. Natomiast opakowania robią ogromną robotę. Mogą one trzymać temperaturę, sprawić, że danie nie rozleci się na wszystkie strony i odpowiadają za całą estetykę. Opakowania są ładne wizualnie i zachęcające do konsumpcji. Należy pamiętać również, że żyjemy w czasach, kiedy wszystko trafia do internetu – również zdjęcia zapakowanych dań (tych ładnie, jak i nieprawidłowo). To już od restauratora zależy, na jaką kartę postawi – asem w jego rękawie może być jakościowa tektura i trzymanie się kilku zasad:
Przestrzeń dopasowana do jedzenia – niestety prawda jest taka, że naleśniki nie zmieszczą się do opakowania przeznaczonego na zupę, a golonka nie wejdzie (w żaden sposób, co było testowane przez wielu restauratorów) do pojemnika wielkością dopasowanego do naleśników. Trzeba dobrać odpowiednie opakowanie, zwracając uwagę na rodzaj potrawy, jak i jej konsystencje. Danie powinno prezentować się estetycznie i apetycznie, a nie być ściśnięte. Warto pamiętać, że potrawy składające się z kilku elementów, na przykład schabowy z ziemniakami i mizerią, powinny być zapakowane w opakowania, które mają specjalne przegródki – umieszczenie dodatków wspólnie może skutkować otrzymaniem niezłej, raczej mało zachęcającej mieszanki. W Neopak dostępne są opakowania małe, duże, a nawet średnie; z przegródkami i bez. Tworzymy również artykuły przeznaczone do pakowania na specjalne zamówienie. Możemy nadrukować na nich logo restauracji czy motto, z którym kojarzy się lokal – pełna dowolność.
Tłuste rzeczy wymagają dodatkowego zabezpieczenia – tak, tektura jest niesamowicie wytrzymała. Może udźwignąć ogromny ciężar czy ochronić przed uszkodzeniami mechanicznymi gabaryt przewożony przy pomocy firmy kurierskiej. Ciężej już radzi sobie z tłuszczem. Frytki wyjęte prosto z tłuszczu wymagają położenia specjalnego, nadprogramowego zabezpieczenia, jakim może być papier typu kraft – doda on estetyki, a ponadto zadba, by karton nie rozmiękł. Zawartość nie wyląduje poza opakowaniem, co chyba jest najbardziej istotne. Oczywiście tłuste potrawy zapakować można w plastik, ale czy będzie to ładne? Ach i najważniejsze – czy będzie to ekologiczne? Raczej nie. Plastik nie prezentuje się, aż tak nowocześnie. Poza tym obecnie na rynku mamy zupełnie inne standardy. Papier kojarzy się z jakością. Decydują się na niego firmy, którym zależy na dobrym odbiorze przez klientów, a przy tym dbają o środowisko i nie chcą przyczyniać się do powstawania większej ilości plastiku.
Temperatura ma znaczenie – kto nie byłby zły, gdyby jego pizza, na którą czekał godzinę, przyjechała zimna? Byłoby tracić czas i podgrzewać ją w piekarniku, co oczywiście oznaczałoby kolejne minuty czekania. Restauracje powinny skupić się na swoim kliencie. Znają przecież jego potrzeby. Właściciele, managerowie czy kelnerzy wiedzą, że konsument oczekuje ciepłego posiłku, a nie konieczności odgrzewania sobie zamówienia w piekarniku. Pracownicy, jak i właściciele powinni zrobić wszystko, aby danie dojechało gorące lub chociaż ciepłe – oby nie było ono letnie lub zimne. Kierowcy mogą starać się dostarczyć jedzenie szybko i sprawnie, ale to od restauratorów zależy wszystko. Wybór odpowiedniego opakowania i sposobu zapakowania potrafi sprawić, że dania będą tak ciepłe, jakby dopiero co wyszły z kuchni. Wystarczy jakościowe opakowanie, sreberko, a na koniec zapakowanie wszystkiego do torby termicznej – ta elektroniczna może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Na jakie opakowania warto zwrócić uwagę?
Ciężko jest wybrać perełkę wśród produktów do pakowania, ponieważ oferta jest niezwykle rozbudowana i bogata. Są specjalne kubki na kawę ciepłą, zimną, a nawet taką, do której dodawany jest lód. To samo jest w przypadku dań – specjalne tuby sprawdzą się w kuchni azjatyckiej i gruzińskiej, na przykład do zapakowania chinkali; natomiast boxy dostępne w sklepie internetowym Neopak zostały stworzone specjalnie dla lokali oferujących kebaby. Sosjerki, opakowania garmażeryjne, kartony na pizzę. Produktów są niezliczone ilości. Jednak my wiemy, które artykuły przeznaczone do pakowania wybierane są najczęściej – może to świadczyć o nich niezawodności. Nasi klienci są usatysfakcjonowani jakością opakowań, dlatego chętnie podzielimy się wiedzą, na temat tych, które cieszą się największą popularnością. O jakich produktach mowa?
Doypack stworzony specjalnie dla kawiarni – miejsca, w których sprzedawana jest kawa, mogą dodatkowo podnieść swój utarg, oferując swoim klientom świeże ziarna. Tylko tutaj rodzi się pytanie; w co najlepiej je zapakować, aby ich zapach cieszył konsumentów przez długi czas od wyjścia z kawiarni? Najlepiej w jakościowe, papierowe opakowanie. Mowa tutaj oczywiście o opakowaniach typu doypack. Są to praktyczne produkty przeznaczone do pakowania artykułów spożywczych. Można w nich umieścić ziarna kawy, herbatę, zioła i wiele więcej. Dzięki przechowywaniu w doypackach produkty zachowują świeżość, kruchość i smak przez długi czas. Warto wspomnieć również o zapachu. Patrząc z perspektywy klienta kawiarni, wiemy, że chciałby on czuć aromat kawy w swoim domu, kiedy to będzie przygotowywał ten magiczny trunek każdego ranka. Produkty te posiadają atest, który zezwala na ich kontakt z żywnością. Po ich otworzeniu nie jest konieczne zużycie całej zawartości opakowania. Świetnie sprawdzą się jako opakowanie wielokrotnego użytku, ponieważ posiadają strunowe zamknięci
Burger boxy dla food truck’ów – lato to czas festiwali, lokalnych imprez i wielu zlotów furgonetek z jedzeniem. Ludzie z całego miasta zbierają się, aby spróbować pyszności serwowanych w specjalnych samochodach, które przerobione zostały na mobilną kuchnię. Takie restauracje na kółkach również potrzebują odpowiednich opakowań i to chyba najbardziej. Właściciele wyżej wymienionych biznesów nie serwują dań na porcelanie, bo nie byłoby to dla nich opłacalne. Co byłoby trzeba zrobić z toną nieumytych naczyń? W Neopak mamy specjalne opakowania, które sprawdzą się idealnie w mobilnej restauracji. Specjalne burger boxy (bo to właśnie ten rodzaj posiłków jest wybierany najczęściej) kupowane są przez restauratorów w ilościach wręcz hurtowych. Świadczy to o ich niezawodności. Naczynia z papieru, trzciny czy pulpy są całkowicie bezpieczne i przyjazne dla środowiska, podczas nagrzewania nie wydzielają szkodliwych substancji. Największą zaletą tego rodzaju naczyń jest bardzo mała waga i niska cena, dzięki temu można znacząco obniżyć koszty związane z pakowaniem jedzenia na wynos.
Pojemniki do zgrzewu, czyli niezbędnik każdej restauracji – sposobów na zapakowanie dań jest naprawdę wiele. Wystarczy dobry pomysł lub też inspiracja innym miejscem. Natomiast zauważyć można, że najczęściej do tego typu zadań wybierane są specjalne pojemniki do zgrzewu. Dlaczego wybór pada najczęściej na ten rodzaj opakowań? Przede wszystkim, że ma on wiele zalet; jest biodegradowalny, posiada specjalne komory, dzięki czemu rozdzielić można dodatki, a przede wszystkim nie wpływa negatywnie na temperaturę i jakość posiłków dostarczanych do klienta. Można zapakować w nie sałatki, ciasta, a nawet pełne danie obiadowe. Stosowanie opakowań do żywności musi iść w parze z bezpieczeństwem wybranych naczyń. Nasze pojemniki są świetnym rozwiązaniem. Są nie tylko wyjątkowo lekkie, ale także bardzo tanie. Są to opakowania w formacie 227 x 178 x 50 mm i zawierają aż 2 komory. Jedno opakowanie produktu zawiera 50 sztuk pojemników. Czasem lepiej wyposażyć się w większe ilości.
Pakować można w wiele różnych opakowań, ale czy wszystkie sprawdzą się dobrze w biznesie, w którym walczyć trzeba o każdego klienta? Czasem wystarczy małe niedopatrzenie, aby stracić lojalne grono konsumentów. Każdy restaurator powinien zadbać o swoją sprzedaż odpowiednio wcześniej. Kluczem do rentownej restauracji będzie prawidłowe przygotowanie jedzenia w drogę. W Neopak mamy wiele produktów, które przykuć mogą uwagę i sprawić, że lokal gastronomiczny będzie często odwiedzany przez klientów kupujących na wynos. Rynek delivery stale się zmienia – managerowie i właściciele powinni nad nim nadążać.