SPIS TREŚCI
Ekologiczna trzcina cukrowa – alternatywa dla plastikowych opakowań
W sklepach, w domu, na uczelni, wszędzie gdzie byś nie poszedł, widać oblegający naszą planetę plastik. Nie jest to przesada. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę statystyki. Mówią one, że jeden obywatel Unii Europejskiej produkuje średnio około 31 kilogramów plastikowych odpadów rocznie. Jednak powoli, wraz z coraz głośniejszymi przekazami płynącymi, chociażby z mediów, producenci plastikowych opakowań, zaczęli wykorzystywać naturalne surowce. Dzięki temu, na rynku pojawia się coraz więcej ekologicznych zamienników plastikowych opakowań. Wśród nich znajdują się te, wyprodukowane z pulpy trzciny cukrowej, która zwana jest także bagassą. Co warto wiedzieć o tym materiale? Wszystkie najważniejsze informacje postaramy się przedstawić Ci w tym artykule.
Trzcina cukrowa – do, czego się ją wykorzystuje?
Trzcina cukrowa w największym stopniu wykorzystywana jest do produkcji brązowego cukru, który nie da się ukryć, znany jest chyba na całym świecie. Co ciekawe, trzcina cukrowa, jeśli ma odpowiednie warunki do wzrostu, potrafi odrosnąć nawet kilka razy na rok. Z czego konkretnie wytwarza się cukier? Z soku pobieranego z szypułek, które przez długi czas były następnie wyrzucane lub spalane. Jednak udało się opracować technologię, która umożliwiła wykorzystanie tych odpadów do produkcji jednorazowych naczyń oraz opakowań. Dziś są one coraz chętniej wykorzystywane przez różne firmy.
Pojemniki i talerze z trzciny cukrowej – produkty, które wprowadzają zamieszanie na rynku opakowań plastikowych
Patrząc na popularność pojemników oraz naczyń wykonanych z trzciny cukrowej można powiedzieć, że bezprecedensowo wdarły się one w wyjątkowo zamknięty do tej pory świat plastikowych opakowań. Bez wątpienia są jednym z najbardziej ekologicznych produktów, jakie dostępne są obecnie na rynku. Charakteryzują się one pełną kompostowalnością. A w zależności od warunków, w jakich po wyrzuceniu będą przechowywane, rozkład powinien zakończyć się wokoło dwa miesiące. Fakt, że są one naturalne, sprawia, że podczas procesu rozkładania do ziemi, nie przedostają się żadne substancje chemiczne i toksyczne. Wśród produktów, które dostępne są w naszej ofercie, znajdziesz m.in. miskę z pulpy trzcinowej oraz talerze z trzciny cukrowej.
Poznaj zalety naczyń wyprodukowanych z pulpy trzciny cukrowej
Naturalność, brak toksyn i chemikaliów to zalety, o których już wspomnieliśmy. Co jeszcze wyróżnia produkty, które w wielu przypadkach uznawane są za następcę, a przynajmniej w jakimś stopniu rywala dla plastiku?
- Mają uniwersalne zastosowanie – doskonale sprawdzają się zarówno w przypadku ciepłych, jak i zimnych dań. Co więcej, mogą być wykorzystywane nie tylko, do potraw stałych, ale również do płynnych – dostępne w naszej ofercie miski z trzciny cukrowej doskonale się do tego nadają
- Wyglądają bardzo estetycznie, dzięki czemu bez przeszkód mogą być wykorzystywane na imprezach rodzinnych i w gronie przyjaciół
- Są sztywne i zachowują odpowiednią stabilność
- Doskonale utrzymują temperaturę
- Wyróżniają się stosunkowo dużą odpornością na niskie i wysokie temperatury
- Idealnie sprawdzają się podczas transportu jedzenia oraz krótkiego jego przechowywania
- Nie mają żadnego wpływu ani na smak, ani zapach potraw
- Szeroki wybór kształtów oraz rozmiarów pozwala na wybranie odpowiednich pojemników do Twoich potrzeb
- Nadają się do użytku w mikrofalówce i zamrażarce
Zalety, zalety …. a czy wykorzystywanie pulpy trzciny cukrowej ma wady?
Jak możesz się przekonać we wcześniejszej części artykułu, naczynia i pojemniki z pulpy trzciny cukrowej mają wiele zalet. Jednak nie da się ukryć, że mają również swoje wady. Do jednej z najważniejszych należy bez wątpienia zaliczyć to, że dość szybko rozmiękają i nasiąkają. Warto jednak zaznaczyć, co znaczy w tym kontekście sformułowanie „dość szybko”. Mianowicie przyjmuje się, że wysokiej jakości naczynia płynne potrawy rozmiękczają średnio w około 12 godzin, z kolei inne potrawy potrzebują na to około 24 godzin. Kolejną wadą dla wielu może być cena. Jest ona wyższa niż w przypadku produktów takich jak np. talerze z tworzywa sztucznego. Jest to powód, dla którego wiele firm cateringowych w dalszym ciągu dostarcza potrawy w pojemnikach plastikowych, lub styropianowych. Na szczęście korzystając z naszej oferty i chcąc być bardziej eko możesz skorzystać z dodatkowych rabatów. Informacje na ten temat znajdują się na karcie produktu, a upust dotyczy ilości zakupionych sztuk – im więcej, tym większy rabat.
Uprawa trzciny cukrowej i wycinka lasów – co łączy te dwa zjawiska?
Nie da się ukryć, że naczynia wykonane z trzciny cukrowej są ekologiczne. Rozkładają się średnio po 60 dniach, kiedy tworzywa sztuczne, w zależności od konkretnego materiału rozkładać się mogą od 100 do nawet 1000 lat. Nie koniecznie jest to coś, co chcielibyśmy po sobie zostawić przyszłym pokoleniom, prawda? Czy w takim razie, wykorzystywanie pulpy trzciny cukrowej jest pozbawione wad, z punktu widzenia ekologii? Niestety nie. Trzeba Ci wiedzieć, że masowa produkcja trzciny cukrowej jest bardzo często przyczyną wycinki lasów. Jak wiadomo, eksploatacja naszej planety jest niezwykle dużym zagrożeniem dla środowiska. Dlatego, warto się zastanowić, czy wykorzystywanie na większą skalę opakowań z pulpy trzcinowej nie zwiększa śladu węglowego lub ekologicznego.
Naczynia plastikowe, czy z trzciny cukrowej – które z nich lepiej wybrać?
Jak mogłeś przeczytać w naszym artykule, tak naprawdę nie ma rozwiązania wolnego od wad. W takiej sytuacji najlepszym sposobem jest znalezienie złotego środka, który naszym zdaniem znajduje się pomiędzy mieszanym wyborem. Raz możesz skorzystać z plastikowych wersji, innym razem wybrać miski lub talerze z pulpy trzciny cukrowej. Najważniejsze, o czym musisz pamiętać, jest odpowiednia segregacja śmieci. Naczynia z pulpy powinny wylądować wśród odpadów biodegradowalnych, z kolei plastikowe powinny trafić do żółtych worków lub pojemników. Dzięki temu poddane zostaną recyklingowi.