SPIS TREŚCI
Przede wszystkim – skup się na swoim profilu
Jak łatwo się domyślić, ofertę opakowań gastronomicznych kierujemy przede wszystkim do tych restauracji, które prowadzą szeroką działalność cateringową albo sprzedaż dań na wynos. Jakkolwiek część z opakowań, które dzisiaj będziemy chcieli omówić nada się znakomicie również na potrzeby stacjonarnego prowadzenia lokalu. Mowa tu bowiem o licznych potrzebach, dotyczących chociażby przechowywania żywności w odpowiednich warunkach. Również żywność przed zmienieniem jej w gotowego obiadu, który podamy klientowi będzie miała różną konsystencję i kształt, co będzie miało ostateczny wpływ na to, jakiego rodzaju opakowanie będzie nam najbardziej przydatne.
Opakowania do dań obiadowych
Z kolei pojemnik dwukomorowy będzie służył w przypadku, kiedy nasz obiad będzie się składał jedynie z dwóch części. Przykładowo, może to być na przykład gulasz węgierski, gdzie będziemy mieli placek ziemniaczany oraz wywar mięsno-warzywny. Nasze opakowanie to także idealnie rozwiązanie do takich dań jak ryż w towarzystwie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Możemy używać pojemników dwukomorowych bez żadnych obaw oraz przy zachowaniu pewności, że nasze dania zawsze trafią do klienta, będąc jeszcze ciepłe.
Jednorazowe sztućce i talerze
Jakie opakowanie wybrać na zupę?
Jakie opakowania na napoje?
Torba kateringowa – podstawowy rodzaj opakowania
Odpowiedzią są papierowe torby cateringowe. Torby te bez wątpienia można uznać za podstawowy rodzaj opakowania do żywności. Idealnie odizolują one nasze zapakowane obiady zarówno od rąk dostawcy jak i od potencjalnie brudnych powierzchni. Są to produkty bardzo wytrzymałe, nie musimy w ogóle obawiać się tego, że dno się zarwie albo uchwyt urwie. Jest tak dlatego, że nasze torby zostały wykonane z bardzo trwałego materiału, stąd ich wysoka odporność. Warto także podkreślić, że takie torby są produktem w pełni ekologicznym. Ulegają one w 100% biodegradacji. Jeżeli więc już nasza torba ulegnie zużyciu albo nie będziemy chcieli z niej skorzystać możemy spokojnie oddać ją do recyklingu. Papierowe torby to także znakomity nośnik reklamy. Możemy na nią nanieść logo reprezentujące naszą restaurację albo napis, na przykład reklamowe. Gdyby tego było mało, nasze torby są wykonane w sposób wysoce estetyczny. To sprawia, że stosowanie tych toreb na pewno pomoże każdemu przedsiębiorcy w budowaniu własnej marki, a także pozycji na rynku.
Opakowania, które sprawdzą się na zapleczu
Może zdarzyć się tak, że zakupimy jakiś towar w większej ilości. Wiadomym jest, że wówczas musimy takie produkty gdzieś przechowywać. Nie można wyobrazić sobie skutecznego przechowywania żywności przez papieru pakowego. Ten produkt jest szeroko dostępny w naszym sklepie, a łączy w sobie ekonomiczność, wygodę oraz ekologiczność. Z powodzeniem zapakujemy w papier mięso, warzywa, owoce czy półprodukty.
Z kolei doypacki to idealny rodzaj opakowania do przechowywania produktów sypkich. Możemy mieć przygotowane kasze, makarony, ryż czy też mąkę, ale trzeba jakoś dbać o dobry stan tych produktów. Wówczas doypacki, które posiadają szczelne zamknięcie, sprawdzą się idealnie. Stosując ten produkt, zyskujemy 100% gwarancji, że do środka nie dostanie się ani wilgoć, ani inne zanieczyszczenia, które z całą pewnością zniszczyłyby nasz produkt. Te opakowania chronią także skutecznie przed insektami, np. muchami.
Ciepłą porą wielu klientów restauracji pragnie się ochłodzić. Wobec tego w naszym lokalu powinna się pojawić oferta podawania napojów z lodem. Ktoś może pomyśleć: cóż to za problem – lód? Tak, to zwykła woda w stanie stałym, ale kupowanie worków lodu od producentów to naprawdę niezbyt opłacalny interes. Jeżeli się na to zdecydujemy, to wówczas poniesiemy dość duże koszta, które będą musiały się przełożyć na wzrost ceny napojów – a to nigdy nie podoba się klientowi. Dlatego warto skorzystać z naszych woreczków na lód. Kupiwszy je w większych ilościach możemy sami produkować lód do napojów po niemal darmowych kosztach. Jest to rozwiązanie, nad którym naprawdę warto się zastanowić.