Którą stroną owijać folią aluminiową by utrzymać ciepło?

Którą stroną owijać folią aluminiową by utrzymać ciepło?

Są takie produkty w domu, a dokładnie w kuchni, bez których przygotowywanie posiłków mogłoby być lekko utrudnione, a szykowanie drugiego śniadania do pracy lub pysznej kanapki dla dziecka do szkoły wręcz niemożliwe. Jednym z takich kuchennych niezbędników jest folia aluminiowa – choć każdy ją zna, nie każdy wie, że nie bez powodu ma ona dwie strony; błyszczącą i matową. Jeśli Ty również do tej pory nie zwracałeś uwagi na tę różnicę podczas pakowania jedzenia, to być może Twoje pieczenie nie było, aż tak efektowne, jakby mogło? Tutaj rodzi się pytanie – którą stroną owijać folią aluminiową, aby trzymać ciepło? 

Strony folii aluminiowej
 

Folia aluminiowa – do czego służy? 

Pewnie wiesz, że folia aluminiowa świetnie sprawdzi się podczas przechowywania i transportowania jedzenia, na przykład lunchu zabranego do pracy. Restauracje mają wyjątkowo duże zapasy tego produktu, aby owijać zapakowane w plastikowe pojemniki dania, kiedy te razem z kierowcą pojadą do zamawiającego. Ale czy tak właściwie, kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co jest folia aluminiowa? Być może nie wiesz, o jej wszystkich zastosowaniach i nie wykorzystujesz jej w celach, w których byś mógł. 
Folia aluminiowa potocznie zwana sreberkiem przyda się w kilku sytuacjach i nie tylko wtedy, kiedy kuchenne pyszności wymagają zapakowania. Oczywiście w folię bez większego problemu zapakujesz kanapkę, pyszną tortillę czy zabezpieczysz sałatkę, aby sos nie wylał się w torbie lub plecaku. Natomiast to nie wszystko. 

Mięso i folia aluminiowa
 

Do czego używa się folię aluminiową? 

Folia aluminiowa potocznie zwana sreberkiem przyda się w kilku sytuacjach i nie tylko wtedy, kiedy kuchenne pyszności wymagają zapakowania. Oczywiście w folię bez większego problemu zapakujesz kanapkę, pyszną tortillę czy zabezpieczysz sałatkę, aby sos nie wylał się w torbie lub plecaku. Natomiast to nie wszystko. Folia aluminiowa służy do: 

  • Grillowania – wystarczy owinąć nią wcześniej przygotowane ziemniaki lub aromatycznego łososia posmarowanego oliwą i rozmarynem. 
  • Pieczenia – możesz przykryć folią naczynie żaroodporne lub po prostu zawinąć mięso, aby było ono bardziej miękkie. 
  • Pakowania żywności – o czym pisaliśmy już wyżej. 
  • Sprzątania – za pomocą folii aluminiowej doczyścisz przypalone garnki. 

Folia aluminiowa ma wiele ciekawych, a często niespotykanych zastosowań. Wystarczy otworzyć się na kreatywne rozwiązania, które często same wpadają do głowy. 
 

Strony folii aluminiowej – matowa i błyszcząca 

Pewnie nie raz miałeś okazję zauważyć, że folia aluminiowa ma dwie strony – jedną matową i drugą, która ładnie błyszczy się, kiedy padnie na nią trochę światła. Wiele osób myśli, że tak zaprojektowane sreberko to tylko wizja producenta, aby nadać produktowi eleganckiego wyglądu. Takie myślenie sprawia, że folia aluminiowa używana jest bez chwili namysłu – a to błąd. Sreberko stworzone zostało w taki sposób, aby zatrzymywać lub przepuszczać ciepło; ułatwia to przygotowywanie potraw i transportowanie gorącego jedzenia. W takim razie, którą stronę wybrać? Matową czy błyszczącą? Oczywiście to wszystko zależy od sytuacji. 

Mięso i folia aluminiowa

Matowa strona folii aluminiowej 

Matowa strona folii aluminiowej ma swoje zastosowanie przy chłodnych produktach oraz tych, które nie powinny zrobić się cieplejsze, niż są. Matowa strona odpowiada za dłuższe zachowanie świeżości pakowanych produktów. Dobrym przykładem będą tu kanapki – przygotowując je do zabrania w drogę, powinieneś zapakować je tak, aby matowa strona znajdowała się od środka. Dlaczego jest to ważne? Matowa strona folii aluminiowej skutecznie ogranicza przedostawanie się ciepłego powietrza i sprawia, że zapakowane jedzenie nie zmienia swojej temperatury. Tak samo jest w przypadku chowania jedzenia do lodówki – zadbanie o to, aby matowa strona znajdowała się od środka, pozwoli Ci szybciej schłodzić wkładane produkty. 

Naczynie i folia aluminiowa
 

Błyszcząca strona folii aluminiowej 

Skoro wiesz, że matowa strona folii aluminiowej stworzona została do chłodzenia, to możesz się domyślać, iż błyszcząca będzie jej przeciwieństwem. Producenci postarali się, aby folia aluminiowa oferowała dwa w jednym, więc tak – błyszcząca strona odpowiedzialna jest za utrzymywanie ciepła. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się podczas pieczenia i grillowania. Wystarczy, że rybę, kurczaka lub inne mięso owiniesz błyszczącą stroną do środka, a Twoje dania będą idealnie dopieczone w środku. Takie rozwiązanie może zostać przez Ciebie użyte również podczas pakowania gorącego jedzenia – zupa w plastikowym pojemniku o wiele wolniej będzie tracić ciepło, kiedy zawiniesz ją błyszczącą stroną do środka. 
 

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Folia spożywcza

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *