SPIS TREŚCI
Coraz więcej konsumentów interesuje się tym, jak przemysł opakowaniowy radzi sobie z kwestią zrównoważonego rozwoju. Wielu jest skłonnych wydać więcej na „zielone” opakowania, co świadczy o coraz większej wrażliwości konsumentów na środowisko. Ekologia jest coraz bardziej związana z branżą e-commerce i pakowaniem zamówień, dlatego powstają nowe, innowacyjne i ekologiczne materiały opakowaniowe.
W dzisiejszych czasach stosowanie ekologicznych opakowań to już nie tylko eko-odpowiedzialny sposób sprzedaży produktu, ale pełnoprawny sposób rozpowszechniania wartości i etyki firmy. Wiele osób uważa skromny karton, który wszyscy znamy, za jedno z najbardziej przyjaznych środowisku rozwiązań opakowaniowych. I mają rację. Jedną z największych zalet tektury jest jej solidność, a prawidłowo zmontowane pudła kartonowe o podwójnych i potrójnych ściankach mogą wytrzymać znaczną wagę towarów i zapewnić ich bezpieczeństwo podczas transportu. Ponadto często jest wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu i jest również w ponad 80% biodegradowalny. Jednak poszukiwania coraz to nowszych rozwiązań i materiałów, jeszcze bardziej przyjaznych środowisku, cały czas trwa.
7 innowacyjnych i ekologicznych materiałów opakowaniowych
Wzrost ekologicznej świadomości konsumentów, zmusił wiele firm do szukań zdecydowanie bardziej przyjaznych środowisku opakowań. W ten sposób powstały trendy ekologiczne na rynku opakowań. Jednak cały czas poszukiwane są jeszcze lepsze opakowania, które będą miały minimalny wpływ na środowisko. Oto innowacyjne
1. Bambus
Bambus to rodzaj rośliny, którą cechuje przede wszystkim szybki wzrost. Roślina ta odrasta w ciągu zaledwie 3-5 lat, dlatego bambus jest świetnym surowcem, który może być stosowany w wielu branżach. Jest on również w 100% biodegradowalny, antybakteryjny i ekologiczny, jeśli nie jest przetwarzany chemicznie, dlatego stanowi odnawialną i przyjazną dla środowiska alternatywę dla papieru, plastiku i wszystkiego pomiędzy. Opakowania bambusowe mają dużą wytrzymałość, ponieważ jego włókna biegną osiowo, a także wyglądają bardzo estetycznie. Opakowania bambusowe są elegancką alternatywą dla plastiku i papieru.
Na pierwszy rzut oka grzybnia nie kojarzy nam się z czymś użytecznym. Jednak ta wegetatywna część włókna grzyba, która biegnie pod ziemią, po wyschnięciu może służyć jako materiał budowlany czy produkcyjny. Dzięki swoim właściwością może zastąpić pianki, drewno lub tworzywa sztuczne. Grzybnia jest super mocnym materiałem ekologicznym, odpornym na wodę, pleśń i ogień, dlatego opakowania wytworzona z tego surowca są wytrzymałe i stanowią świetną alternatywę dla papieru i plastiku.
3. Skrobia kukurydziana
Opakowania ze skrobi kukurydzianej nie najbardziej wytrzymałe i odporne na działania atmosferyczna, jednak jest to surowiec biodegradowalny, co korzystnie wpływa na jego użycie. Skrobia kukurydziana jako materiał opakowaniowy sprawdzi się idealnie do produktów o ograniczonym użyciu, takich jak jedzenie na wynos. Skrobia kukurydziana jest dobrym rozwiązaniem do ekologicznego pakowania żywności.
4. Korek
Korek to materiał, który jest wytwarzany z dębu korkowego. Cechuje go wysoka odnawialność, co sprawia, że jest to surowiec wysoko ekologiczny.Korek jest materiałem sprężystym, odpornym na wilgoć i wszelkie płyny, a ze względu na swoją strukturę może pochłaniać wibracje. Co więcej, opakowania wykonane z korka nie tylko są trwałe i ekologiczne, ale również wyglądają ładnie i designersko. Takie opakowanie zdecydowanie może podnieść wizerunek Twojej firmy.
5. Bagasse (miazga z trzciny cukrowej)
Bagasse to materiał włóknisty o naturalnym kolorze kości słoniowej. Powstaje on w procesie miażdżenia trzciny cukrowej w celu wydobycia soku. Innymi słowy jest to ta część trzciny, która pozostaje po wyciśnięciu. Bagasse służy do wytwarzania izolowanych pojemników jednorazowych, zastępujących nieekologiczne materiały, takie jak styropian. Opakowania z włókien bagassa rozkładają się do 90 dni w sposób naturalny, co jest ich największą zaletą. Co więcej, są one odporne na temperatury, tłuszcz oraz wilgoć, dlatego to ekologiczne rozwiązanie znajduje zastosowanie przede wszystkim w gastronomii.
6. Opakowania z trawy
Stanowią one świetną alternatywę jako wyjątkowo zrównoważony materiał opakowaniowy. Trawa oferuje wiele korzyści z punktu widzenia ekologii.Produkcja tego typu opakowań ogranicza zużycie energii, wody oraz emisji CO2 o ponad 25%.Włókna trawy są również łatwo dostępne, a zbiory trawy mogą odbywać się nawet 3 razy do roku. Co więcej, opakowania z tego surowca zostały przetestowane dermatologicznie i nie wywołują alergii, dzięki czemu mogą być stosowane w sektorze spożywczym. Opakowania z trawy są również w 100% biodegradowalne i kompostowalne.
7. Opakowania z odpadów rolnych
Opakowania z odpadów rolnych to Innowacyjne opakowania, które są niezwykle przyjazne środowisku. Wykorzystanie surowców z odpadów rolnych pozostałych po zbiorach, np. łodygi i liście roślin użytkowych, jak ryż czy zboże, nie tylko pozwala na produkcję wytrzymałych, biodegradowalnych i kompostowalnych opakowań, ale dodatkowo zwiększa stopień wykorzystania produkcji rolniczej. Innowacja ta generuje lepszy bilans ekologiczny.
Innowacyjne materiały muszą łączyć w sobie najlepsze cechy konwencjonalnych materiałów opakowaniowych, a jednocześnie być przyjazne dla środowiska. Oznacza to, że nie tylko muszą być biodegradowalne lub poddawać się recyklingowi, ale również być produkowane w jak najmniej szkodliwy sposób.
Ślad węglowy przy produkcji opakowań
Ślad węglowy opakowań jest wskaźnikiem, który mierzy zanieczyszczenie spowodowane procesem produkcyjnym, transportem oraz okresem użytkowania opakowania produktu. Jest to niezbędne narzędzie do obliczania i ograniczania wpływu opakowań wykorzystywanych przez firmy na środowisko. Jeśli chodzi o obliczanie śladu węglowego, mierzone i analizowane są emisje gazów cieplarnianych generowane podczas następujących procesów:
- Produkcja – uwzględniane są surowce oraz procesy projektowania, tworzenia i przetwarzania opakowań.
- Transport – przewóz surowców do fabryki, z fabryki do magazynu, a stamtąd do sklepu lub konsumenta końcowego.
- Okres użytkowania – rozróżniamy pojemniki wielokrotnego użytku i materiały opakowaniowe, które można poddać recyklingowi i wykorzystać do produkcji nowych opakowań.
- Recykling – zagospodarowanie odpadów pochodzących z opakowań.
Aby zmniejszyć ślad węglowy przy produkcji opakowań należy oszczędzać zasoby zużywane do produkcji opakowań, wybierać zrównoważone surowce z certyfikowanego pochodzenia oraz dostawców zaangażowanych w ochronę środowiska. Nawet najbardziej innowacyjne opakowania nie wpłyną pozytywnie na środowisko, jeżeli w procesie produkcji będą generować zbyt duży ślad węglowy!
Innowacja w procesie recyklingu
Recykling pozwala uniknąć wykorzystywania pierwotnych zasobów, a tym samym zmniejsza presję na nasze środowisko, jednak nie rozwiązuje on problemu z już niewykorzystanymi odpadami, a problem ten ciągle się pogłębia. Problem zanieczyszczenia środowiska pogarsza fakt, że nawet niewielka część tworzyw sztucznych poddawanych recyklingowi prędzej czy później trafia na śmietnik. Dlatego coraz więcej mówi się o recyklingu chemicznym, polegającym na rozłożeniu cząsteczek, z których składa się tworzywo sztuczne na ich podstawowe elementy składowe, a następnie ponownie połączone. W ten sposób jedna plastikowa butelka mogłaby być poddawana recyklingowi bezustannie.
Jednak recykling chemiczny może napotkać wiele tych samych problemów, które już teraz nękają branżę recyklingu, w tym konkurencję ze strony tanich tworzyw sztucznych wytwarzanych z surowców ropopochodnych. Aby powstrzymać falę tworzyw sztucznych zalewających wysypiska śmieci i oceany, najbardziej potrzebne są nie nowe technologie recyklingu, ale bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące producentów tworzyw sztucznych oraz silniejsze zachęty do korzystania z już istniejących technologii recyklingu.
Materiały tradycyjne kontra materiały innowacyjne
Wiele firm inwestuje w poszukiwanie rozwiązań pozwalających na konkretną redukcję śladu węglowego, wynikającego z produktów i procesów produkcyjnych. Innowacyjne materiały opakowaniowe mają zrewolucjonizować rynek i mieć mniejszy wpływ na środowisko. Jak w takim zestawieniu wypadają tradycyjne materiały?
Plastik – np. folia bąbelkowa – to jeden z najgorszych materiałów opakowaniowych. Obecnie tylko 16% odpadów z tworzyw sztucznych jest poddawanych recyklingowi, podczas gdy 25% jest spalane, a 40% rozpraszane w środowisku. Wykorzystanie plastiku w przyszłości będzie ograniczone, chociażby ze względu na coraz bardziej restrykcyjne przepisy i wprowadzenie podatków, takich jak podatek od tworzyw sztucznych. Plastik, który zostanie odpowiednio zutylizowany i poddany recyklingowi, nadal może być zasobem.
Biofilm – są to materiały pochodzenia organicznego zdolne do wyrażania doskonałych właściwości mechanicznych, które po rozproszeniu w naturze rozpadają się bez uszkodzeń. Biofilm to biomateriał wytwarzany z trzciny cukrowej. Można go wykorzystać do produkcji folii termokurczliwej i innych folii polietylenowych. Jest to materiał biodegradowalny i świetnie sprawdza się również w przechowywaniu żywności.
Papier – np. torby papierowe – to materiał biodegradowalny, a po specjalnej obróbce papier może być również skutecznie wykorzystany do pakowania. Ponadto, jeśli jest produkowany, przetwarzany i usuwany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, papier jest materiałem odnawialnym i mało szkodliwym.
Chociaż innowacyjne materiały opakowaniowe nie są jeszcze stosowane na szeroką skalę to na rynku dostępnych jest coraz więcej materiałów opakowaniowych, które są zdecydowanie bardziej eco-friendly. Poszukiwania najlepszych ekologicznych surowców trwają i są szczególnie ważne, ze względu na ciągły i szybki rozwój sektora e-commerce. Z jednej strony opakowanie musi odpowiadać zasadom zrównoważonego rozwoju, a z drugiej musi spełniać wszystkie wymagania i zabezpieczać przesyłkę podczas transportu.