SPIS TREŚCI
Na rynku dostępne są różne rodzaje folii, które mogą mieć kontakt z żywnością. Rolki folii spożywczej znajdują się praktycznie w każdym domu, kawiarni, restauracji lub sklepie. Dzisiaj poznamy nieco bliżej rodzaje folii spożywczej oraz jej zastosowania. Powiemy sobie zarówno o zastosowaniach tradycyjnych, które nikogo nie zdziwią, jak i o tych mniej typowych. Folia spożywcza jest bowiem wykorzystywana nie tylko do pakowania jedzenia. Ciekawy do czego jeszcze? Zapraszamy do lektury dzisiejszego artykułu!
Folia spożywcza – rodzaje
Na początek prześledzimy sobie różne rodzaje folii spożywczej, czyli takiej, która jest w pełni bezpieczna w kontakcie z produktami żywnościowymi. Nadaje się ona do ich magazynowania, jest stosunkowo tania i łatwa do zgrzewania. Do trzech najpopularniejszych typów folii spożywczych zaliczamy takie produkty jak:- folia aluminiowa
- folia PVC
- folia z tworzywa sztucznego
Folia aluminiowa
Folia aluminiowa to produkt powszechnie stosowany w każdym gospodarstwie domowym. Można ją wykorzystywać do przechowywania żywności w lodówce, dzięki czemu nie pochłania ona niepożądanych zapachów i dłużej pozostaje świeża. Folia aluminiowa nie jest przezroczysta, dzięki czemu chroni żywność przed działaniem światła słonecznego oraz wody. Z czego jest wykonywana? Produkuje się ją z delikatnego aluminium, które idealnie nadaje się do dłuższej obróbki cieplnej. Z jednej strony folia jest błyszcząca, a z drugiej matowa. Błyszcząca odbija ciepło, natomiast matowa je pochłania, dlatego jeśli chcesz upiec mięso czy rybę w piekarniku, należy przyłożyć błyszczącą warstwę do produktu spożywczego, a matową pozostawić na zewnątrz. W przypadku chęci przechowania jedzenia np. w lodówce, należy owinąć produkt tak, żeby błyszcząca strona była na zewnątrz. Przedstawimy Ci teraz kilka rodzajów folii aluminiowej spożywczej, którą można kupić w naszym sklepie:- folia aluminiowa Maxfilm 290/11/0,9 – cienka, uniwersalna folia, która jest doskonałym termoizolatorem. Stosuje się ją nie tylko w gastronomii, ale także w domowej kuchni na przykład do wyścielania dna piekarnika przed pieczeniem lub kuchenki gazowej chroniąc ją tym samym przed zabrudzeniami.
- folia aluminiowa Maxfilm 290/75 Cutter Box – możesz wyposażyć się w folię, która posiada specjalne opakowanie ułatwiające odrywanie. Idealna do pakowania jedzenia na wynos w restauracjach i barach. Łatwiejsze odrywanie pozwala na użycie dokładnie takiej ilości materiału, jaką aktualnie potrzebujemy.
Folia spożywcza PVC
- folia PVC żółta – jedna ze stron folii posiada specjalną warstwę klejącą, dzięki czemu łatwo przylega do siebie i szczelnie zabezpiecza przechowywane produkty. Nie wymaga przy tym żadnego dodatkowego zabezpieczenia np. w postaci taśmy klejącej. Produkt jest sprzedawany w wygodnej rolce. Ma długość aż 200 m i 30 cm szerokości. Dzięki takim wymiarom doskonale pasuje do wielu dostępnych na rynku dyspenserów.
- fioletowa folia PVC – produkt posiada takie same wymiary jak folia żółta. Jest często wybierany do sklepów, w których korzysta się z dyspenserów do jego aplikacji. Doskonałe właściwości zabezpieczają wędliny, sery i inne produkty spożywcze przed pochłanianiem zbędnych zapachów, wysuszeniem się czy szybkim zepsuciem.
Folia spożywcza, sprawdź naszą ofertę:
Folia z tworzywa sztucznego
Obcinarka do folii spożywczej
Jeśli używasz dużo folii spożywczej do pakowania np. w sklepie mięsnym lub z wyrobami garmażeryjnymi, obcinarka może okazać się konieczna. Jest to produkt bardzo powszechnie stosowany w firmach cateringowych, cukierniach i restauracjach. Jednym z popularnych produktów jest obcinarka do folii spożywczej universal 300, która cechuje się lekkością i łatwością użytkowania. Dzięki temu można bez problemu przenosić ją z miejsca na miejsce oraz szybciej owijać pakowane produkty. Wykonana ze stali nierdzewnej, długo zachowuje swój nienaganny wygląd nawet w trudnych warunkach pracy. Elegancki, srebrny kolor pasuje do większości wnętrz, dzięki czemu nie zaburzy estetyki danego pomieszczenia. W sklepach spożywczych bardzo często możemy się spotkać także z odcinaczem do folii Max Mini S 450. Jest to stabilne urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, które szybko przetnie folię w pożądanym miejscu. Może pracować wraz z folią na rolkach o szerokości 45 cm. Wygodne i szybkie cięcie folii to podstawa prawidłowego funkcjonowania wielu miejsc handlujących żywnością. Zgrzewarka do folii spożywczej
Inne opakowania spożywcze z folii
Choć pakowanie produktów spożywczych w folię jest nadal najpopularniejszym sposobem ich zabezpieczania, to na rynku znajdziemy inne ciekawe rozwiązania. Zapoznajmy się teraz z kilkoma z nich!- foliowe torebki śniadaniowe – powszechnie znany i lubiany sposób zabezpieczania jedzenia, a zwłaszcza kanapek, które zabieramy z domu na wynos. Torebki foliowe mogą przechowywać także produkty, które wkładamy do lodówki. Nie przepuszczają one wody ani tłuszczu, dzięki czemu jedzenie nie rozmoczy opakowania i zachowa świeżość na dłużej. Jedna torebka śniadaniowa wykonana z folii spożywczej ma wymiary 18×28 cm. W zestawie znajdziesz także specjalne klipsy do zamknięcia opakowania podnoszące komfort użytkowania woreczków.
- rolka folii moletowanej – to produkt, który jest doskonałą osłoną dla żywności. Tego typu folia spożywcza może być stosowana do próżniowego pakowania produktów. W opakowaniu znajduje się 100 sztuk produktu. Dzięki temu jedna rolka wystarcza na długi czas.
- worki moletowane jednostronnie – popularne do próżniowego pakowania takich produktów jak twarogi czy sery. Można je spotkać w wielu sklepach spożywczych. Doskonale chronią produkt przed wilgocią, brudem i uszkodzeniami.
- torebki strunowe – popularny produkt do przechowywania zwłaszcza suchej żywności takiej jak kasze, mąka, ryż, przyprawy, kawa czy herbata. W ostatnim czasie dużym powodzeniem cieszą się także worki strunowe typu doypack, które można postawić w pionie i mieć porządek w szafce kuchennej.
- worki do gotowania – odporne na działanie wysokich temperatur. Są odpowiednie do gotowania w próżni. Dzięki temu produkty zachowują swój aromat i smak. Wystarczy włożyć produkt do woreczka, zamknąć przy pomocy pakowarki próżniowej, a następnie poddać pasteryzacji w wysokiej temperaturze.