Czy folia aluminiowa odbija ciepło?

Folia aluminowa jest produktem, który towarzyszy nam co dzień. Możemy ją stosować na wiele różnych sposobów, ale na pewno większość z nas kojarzy ją z domowego użytku. Faktem jest, że produkt ten sprawdza się skutecznie zarówno tam, gdzie każdy ma swój prywatny użytek, ale też w pracy. Różne branże szeroko wykorzystują folię, przez co z czasem okazało się, że produkt ten posiada nieoczywiste, ale bardzo praktyczne właściwości. Konkretnie mowa tu o termoizolacyjnej cesze folii.
Czy-folia-aluminiowa-odbija-ciepo

Folia skutecznym termoizolatorem

Nie od dziś ludzie wiedzą, że folia aluminiowa jest bardzo skutecznym termoizolatorem. Sprawdza się ona znakomicie w szeroko pojętej branży gastronomicznej, ale nie tylko. Biorąc pod uwagę tylko tę jedną cechę produktu elektrycy zaczęli stosować folię do ochrony przewodów przed temperaturami. Jak więc widać nawet specjaliści zawodowi, a także mistrzowie sztuki kulinarnej cenią sobie folię aluminiową. Warto jednak wiedzieć, że produkt zapewnia termoizolację równie dobrze przed ciepłem jak i przed zimnem.
 

Dlaczego folia aluminiowa dobrze izoluje temperatury?

Cały sekret tkwi w sposobie wykonania tego produktu. Dzięki temu, w jaki sposób została stworzona ma ona w sobie bardzo wiele cech, w tym funkcję termoizolacji. To, jak tej cechy użyć będzie zależało od tego, czy folię będziemy stosować od jej błyszczącej czy też matowej strony.
 

Która strona folii odbija ciepło?

Jednakże, jak to jest możliwe, że folia może zatrzymywać ciepło, a także chronić zawinięte w nią przedmioty przed ciepłem? Jak zapewne nasi Czytelnicy zdążyli już wielokrotnie zauważyć folia posiada różniące się od siebie strony. Jedna strona jest błyszcząca, a druga matowa. Przyjrzyjmy się zatem z bliska w czym tkwi sekret obu tych stron i jak to może wpływać na praktyczne zastosowanie.
 

Błyszcząca strona folii

Błyszcząca strona folii aluminiowej ma to do siebie, że znakomicie trzyma ciepło. Jeśli więc, na przykład mamy upieczone mięso, ugotowane warzywa czy też inne smażone dodatki, a nie chcemy, by nasz posiłek szybko wystygł, należy owinąć je folią od błyszczącej strony. Dzięki temu danie pozostanie ciepłe i będzie mogło spokojnie czekać nawet na najbardziej spóźnialskich gości. Dowodem na to, że błyszcząca strona folii znakomicie trzyma ciepło jest praktyka stosowana na wszystkich ogniskach czy grillach. Zauważmy, że jeżeli chcemy przyrządzić ziemniaki pieczone z ogniska lub grilla zawijamy je w folię właśnie od błyszczącej strony.
 

Matowa strona folii

Jak łatwo się domyślić matowa strona folii aluminiowej ma właściwość wręcz przeciwną. Strona ta odbija ciepło. Dzięki temu możemy chronić nasze produkty żywnościowe przed niskimi temperaturami. Tutaj oczywiście wystarczy owinąć produkt w folię od matowej strony. To sprawi, że nasze jedzenie zawsze pozostanie świeże i nie stanie się wysuszone z powodu wpływu większych temperatur. Zachowa ono swoją naturalną wilgoć, przez co będzie świetnie nadawało się do spożycia nawet po wielu godzinach.

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Folia spożywcza

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *