Sezon grillowy? Najlepsze przybory jednorazowego użytku

Jak żyć bez naczyń? Nie trzeba odpowiadać na to pytanie, ponieważ przydatność zastawy stołowej jest powszechnie znana. Istnieją różne rodzaje jednorazowych naczyń stołowych w zależności od materiałów, z których zostały wykonane. Jednorazowe naczynia stołowe są szczególnie cenione w sezonie letnim, gdzie często spożywamy posiłki na łonie natury, nad wodą czy w parku. Oto zestawienie różnych przyborów jednorazowego użytku, które mogą Ci się szczególnie przydać w okresie letnim.

Materiały używane do produkcji jednorazowej zastawy stołowej

Naczynia jednorazowe to powszechne rozwiązanie w placówkach gastronomicznych, placówkach gastronomicznych, a także niezwykle popularne w życiu codziennym. Producenci stosują szeroką gamę materiałów do produkcji jednorazowej zastawy stołowej, rozwiązując jednocześnie trzy główne problemy: wygodę produktu, jego niezawodność oraz zagrożenie dla środowiska. Przyjrzyjmy się bliżej użytym materiałom i ich parametrom.

1. Plastik

Sezon-grillowy-Najlepsze-przybory-jednorazowego-uytkuPlastik jest dziś najczęściej używany do produkcji jednorazowych produktów, zarówno do użytku prywatnego jak i profesjonalnego. Jest on wykonanych z różnych tworzyw termoplastycznych. Szczególnie popularne są tworzywa termoplastyczne, takie jak polietylen o dużej gęstości, polipropylen i polistyren. Produkty wykonane metodą formowania próżniowego mają następujące zalety:

  • Wysoka wytrzymałość. Dotyczy to w szczególności polietylenu niskociśnieniowego, który charakteryzuje się elastycznością i sprężystością.
  • Wygodny kształt i optymalne właściwości powierzchni. Polimer pozwala nadać powierzchni naczyń dowolny pożądany kształt: gładki (aż do połysku) lub odwrotnie, pofalowany, aby ograniczyć poślizg.
  • Minimalna waga i zwartość. Nawet duża ilość sztućców mieści się w bagażniku samochodu i może być przewożona przez jedną osobę.
  • Niska cena. Tworzywa termoplastyczne to najtańszy materiał, z którego można wykonać te produkty.

Jednak ich główną wadą jest zagrożenie dla środowiska. Polimery użyte w tych produktach degradują się z upływem czasu, mierzonego w setkach lat (np. ten sam polietylen ulega degradacji przez 400 lat).

2. Papierowa zastawa stołowa

Papier to surowiec wykorzystywany głównie do produkcji płaskich podstawek i talerzy, a także kubeczków. Celuloza jest przyjazna dla środowiska, ma dobre wskaźniki wytrzymałości, ale jest mniej odporna na wilgoć niż plastik i droższa. Najczęściej stosowany jest w cateringu masowym i HoReCa do wydawania różnych produktów na wynos czy nakrywania stołów podczas imprez plenerowych.

Kartonowa zastawa stołowa służy przede wszystkim do projektowania przedmiotów dla profesjonalistów na wynos. Mimo, że jest przeznaczona do użytku tymczasowego, tektura jest bardzo wytrzymała. Jest to materiał powstały z przetworzenia papieru, solidny i estetyczny. W pełni podlegający recyklingowi jest ekologiczną alternatywą dla innych rodzajów jednorazowych zastaw. Do głównych jednorazowych produktów kartonowych należą kubki i pudełka do pizzy. Jednak papierowe talerze i szklanki są również bardzo popularne na kameralnych przyjęciach. Lekkie i wygodne, te jednorazowe przedmioty są dobrym wyborem na każdą okazję. Ponadto można je spersonalizować zgodnie z Twoimi życzeniami. Należy jednak zauważyć, że wytrzymałość tektury jest mniejsza w porównaniu z innymi materiałami, takimi jak bambus. Nie może również mieć kontaktu z olejem jadalnym.

3. Naczynia styropianowe

Polistyren jest  twardym tworzywem sztucznym, znanym ze swojej  sztywności i odporności, ale przede wszystkim ze swojej nieprzepuszczalności. Jego największą zaletą jest to, że jest wielokrotnego użytku i wytrzymuje wahania temperatury od -5°C do 80°C. Dzięki temu materiał ten jest znany w produkcji tacek na żywność, karafek, szklanek i kielichów. Na rynku znajdziesz go w różnych kolorach, a mianowicie: czarnym, białym lub przezroczystym. Dlatego rozsądnie byłoby preferować kubki poliestrowe na imprezy i przyjęcia urodzinowe. Produkty styropianowe po użyciu należy wyrzucić do kosza na odpady domowe.

4. Naczynia z materiałów naturalnych

Sezon-grillowy-Najlepsze-przybory-jednorazowego-uytku-2Materiały pochodzenia biologicznego, czyli skrobia kukurydziana, trzcina cukrowa oraz inne surowce, pełnią te same funkcje co tworzywa termoplastyczne, ale jednocześnie, ze względu na ich biologiczne pochodzenie, są znacznie łatwiejsze w obróbce i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Nie ustępują tworzywom sztucznym właściwościami użytkowymi, ale są nieco droższe. Obecnie, najbardziej popularna jest zastawa bambusowa. Bambus jest jednym z głównych materiałów do produkcji jednorazowej zastawy stołowej. O wiele bardziej elegancki i ekologiczny niż plastik, bambus w pełni nadaje się do recyklingu i nie generuje żadnych zanieczyszczeń. Zastawa bambusowa zachowuje jakość potraw i napojów, ponieważ nie pochłania smaku ani zapachu. Jednak podobnie jak plastik nie nadaje się do kuchenki mikrofalowej. Bambusowe talerze i miski najlepiej myć ręcznie, aby zachować ich przydatność do ponownego użycia. Poza zastawą stołową dostępna jest szeroka gama artykułów bambusowych. Ten biodegradowalny materiał jest bardzo popularny ze względu na swoją trwałość, dlatego znajduje swoje miejsce nie tylko w kuchni, ale także podczas przyjęć.

5. Plastik z dodatkami przyspieszającymi rozkład

Plastik z dodatkami przyspieszającymi rozkład to kompromis między surowcami naturalnymi a polimerami syntetycznymi. Poprzez wprowadzenie specjalnych dodatków do struktury polietylenu lub polipropylenu możliwe jest skrócenie czasu jego rozpadu w naturze z 200 – 400 lat do kilku miesięcy. Takie rozwiązania są też dość drogie, popularne są głównie w USA i Europie Zachodniej.

Ponieważ produkcja jednorazowych zastaw stołowych wzrasta z roku na rok, inicjatywy zmierzające do przejścia na produkty biodegradowalne są bardzo pozytywne z punktu widzenia ochrony środowiska. Jednak czynniki ekonomiczne spowalniają ten proces, zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach. Mimo wszystko, coroczny sezon grillowy wpływa na zużycie jednorazowych zastaw stołowych. Jeżeli planujesz zakup jednorazowych kubeczków i talerzyków, postaraj się dokonywać wyboru jak najlepszego dla środowiska.
 

Sezon grillowy? Oto naczynia jednorazowego użytku, które warto mieć

Jeśli wcześniej jednorazowe zastawy stołowe obejmowały tylko talerze i sztućce, to dziś już tak nie jest. Są teraz dostępne w różnych kolorach i formatach, aby zaspokoić wszystkie potrzeby. Na prosty posiłek z przyjaciółmi lub duży koktajl możesz wybierać z szerokiej gamy zastawy stołowej od profesjonalistów: jednorazowe kwadratowe talerze, jednorazowe kieliszki, kieliszki do szampana, jednorazowe plastikowe przezroczyste kieliszki do wina, plastikowe noże i widelce wielokrotnego użytku, bambusowa słomka…Wybór masz ogromny:

Kubki

Sezon-grillowy-Najlepsze-przybory-jednorazowego-uytku-3Papierowe, styropianowe czy plastikowe kubeczki jednorazowego użytku to podstawa na każdej imprezie, a tym bardziej w plenerze. Jednak istnieje o wiele więcej rodzajów jednorazowych kubeczków, które mogą Ci się przydać podczas organizacji imprezy w ogrodzie. Kubki szkłopodobne są wytrzymalsze niż te plastikowe i wyglądają zdecydowanie bardziej elegancko. Jeżeli planujesz serwować gorące napoje, nieodzowne mogą być kubeczki w kształcie filiżanki. Posiadają one ucho, które bardzo ułatwia picie gorących napojów. Jeżeli wyjątkowo zależy czy Ci na ekologii najlepszym wyborem będzie brązowy kubek z papieru Kraft

Podczas imprezy, nawet tej plenerowej, są napoje, które zdecydowanie lepiej smakują z kieliszków. I tutaj również istnieją jednorazowe rozwiązania. Możesz zaopatrzyć się w kieliszek szkłopodobny do szampana czy wina. Jeżeli jest to impreza z udziałem dzieci, dużą atrakcją mogą być kolorowe kubeczki jednorazowe. Różowe, żółte czy zielone zachwycą małych gości. Podsumowując, wybór kubków jednorazowych zależy od charakteru imprezy oraz gości, jednak każdy znajdzie odpowiednie naczynia dla siebie.

Talerze 

Talerze jednorazowe to bardzo praktyczne i wygodne naczynia, w szczególności na imprezach plenerowych  czy piknikach. Nie tłuką się, nie trzeba ich zmywać, są wytrzymałe i wygodne w użyciu. Jeśli chodzi o wybór talerzy jednorazowych to jest on prawie tak szeroki jak w przypadku kubków. Przede wszystkim uznaniem cieszą się papierowe talerze jednorazowe. Są one wytrzymałe i ekologiczne. Nadal dużą popularność mają plastikowe talerze jednorazowe, ale zmieniające się przepisy i świadomość ekologiczna ludzi, sprawiają, że powoli są one zamieniane na te bardziej ekologiczne wersje. Wśród nich znajdują się na przykład talerze z pulpy z trzciny cukrowej, bambusowe lub talerze z masy celulozowej.

Jednak wybór talerzy nie ogranicza się tylko do materiału, z którego zostały one zrobione. Wybierać możesz również z wielu kształtów i rozmiarów. Na rynku, oprócz klasycznych okrągłych talerzy, znajdziesz  miski na zupę, flaczarki, talerze owalne na ciasto czy małe tacki na przystawki. W sklepach możesz również dostać jednorazowe talerze w wielu kolorach. Takie talerze świetnie sprawdzą się na dedykowanych przyjęciach czy imprezach urodzinowych. Niestety, kolorowe talerze zazwyczaj wykonane są z plastiku.

Sztućce

Sezon-grillowy-Najlepsze-przybory-jednorazowego-uytku-5Jeżeli już wiesz, z jakich talerzy będziecie jeść i z jakich kubeczków pić, czas wybrać sztućce. Podczas imprezy plenerowej nie może ich zabraknąć. Nie wszystko w końcu damy radę zjeść palcami. W przypadku sztućców wybór jest równie ogromny co w przypadku reszty jednorazowych naczyń. Noże, widelce, łyżki wykonane z plastiku w kolorze białym to standardowy i najbardziej popularny wybór. Wśród jednorazowych rozwiązań popularne są również sztućce transparentne. Są one ale wytrzymalsze niż ich biały odpowiednik, a do tego wyglądają bardziej elegancko.

Wśród sztućców jednorazowych możesz znaleźć również inne przybory kuchenne, które mogą być niezastąpione na imprezie. Należą do nich między innymi, jednorazowe łopatki do lodów. Jest to idealne rozwiązanie na imprezy plenerowe, na których serwuje się lody i desery. Bardzo popularne są również widelczyki do frytek. Jest to tanie i praktyczne rozwiązanie dla gastronomii serwującej street food. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zyskują również sztućce wykonane z naturalnych materiałów. Drewniane, bambusowe czy z trzciny cukrowej. Takie sztućce nie są tylko ekologiczne i funkcjonalne, ale również świetnie się prezentują.

Inne potrzebne akcesoria

Sezon-grillowy-Najlepsze-przybory-jednorazowego-uytku-6Kubki, talerze i sztućce jednorazowego użytku to podstawa udanej, plenerowej imprezy. Jednak warto również zaopatrzyć się w dodatkowe przybory, które sprawią, że Twoje przyjęcie będzie jeszcze lepsze. Patyczki do szaszłyków, rurki, wykałaczki czy mieszadła mogą być bardzo przydatne. Ale dobra impreza to również wszelkie artykuły higieniczne.
Organizując swoją imprezę plenerową nie zapomnij zaopatrzyć się w serwetki czy ręczniki kuchenne. Twoi goście na pewno to docenią.

 

Jednorazowa zastawa stołowa: wady i zalety

Jednorazowa zastawa posiada wiele zalet, głównie ze względu na swoje właściwości. Naczynia jednorazowe są nietłukące, lekkie i zajmują niewiele miejsca do przechowywania. Są również tańsze od naczyń szklanych. Ze względu na to, że jednorazowe sztućce nie pękają i są łatwe w czyszczeniu, są czasami używane jako naczynia wielokrotnego użytku. Jednak, jedną z ich największych zalet jest fakt, że nie musimy ich zmywać, a więc sprzątanie po imprezie jest szybkie i przyjemne. Ich największym minusem natomiast jest to, że nie są przyjazne dla środowiska. Jeżeli nie chcesz generować tony odpadów, które rozkładają się kilkaset lat, ale nadal chcesz korzystać z wygody jaką zapewniają przybory jednorazowego użytku, wybieraj te wykonane z papieru lub innych materiałów naturalnych. 
 

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Gastronomia

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *