Worki próżniowe moletowane do pakowarek

Co to są worki próżniowe moletowane? Czy masz świadomość tego, że worki próżniowe w największym stopniu wpływają na jakość przechowywanej żywności? Jeżeli udało Ci się już zaobserwować, że Twój worek próżniowy stopił się w czasie pakowania, to przy użyciu zgrzewarki próżniowej lub, że maszyna nie zlikwidowała wystarczającej ilości powietrza, to problem znajduje się w samych workach próżniowych. Nie zawiniła tutaj maszyna. Poniższy tekst będzie zawierał najważniejsze wskazówki dotyczące pakowania próżniowego żywności do zamrażania oraz do długotrwałego przechowywania.

worki moletowane

Jaki jest najlepszy worek próżniowy do żywności?

Przy wybieraniu worków próżniowych musisz wziąć pod uwagę trzy czynniki. Pierwszym z nich są materiały, z jakich wyprodukowano torby. Drugi czynnik to grubość poszczególnych warstw. Natomiast trzecim jest profil tłoczenia, czyli tak zwane moletowanie.

Struktura torebek jest niezwykle istotna, ponieważ wnętrza toreb w bezpośredni sposób mają styczność z żywnością. Właśnie z tego względu producenci worków tego rodzaju, muszą dać konsumentom gwarancję, że wykorzystane materiały oraz odpowiednie do kontaktu z żywnością. Ich obowiązkiem jest również podanie temperatur, w jakich można worki próżniowe bezpośrednie wykorzystywać. Chcemy tutaj dodać również, że niektóre worki nadają się do zamrażania i do gotowania.
 

Z jakiego materiału tworzy się worki próżniowe do pakowarek?

Worki próżniowe moletowane do żywności są produkowane z poliamidu i polietylenu. Poliamid (PA) gwarantuje nieprzepuszczalność tlenu. Przy okazji musimy tutaj również podkreślić, że bardzo ważne jest to, jak gruba jest warstwa poliamidu w danym worku. Polietylen (PE) to wysokiej jakości uszczelnienie. PE to jeden z najbezpieczniejszych materiałów, wykorzystywanych do pakowania i przechowywania żywności. Nie bez znaczenia jest tutaj również fakt, że po minimum sześciu miesiącach od zapakowania Twoje jedzenie będzie w tak dobrej kondycji jak w dniu przyrządzenia.

Może wydawać Ci się to niewiarygodne, ale prawda jest taka, że coraz więcej osób w gospodarstwach domowych decyduje się na używanie worków próżniowych. Czasami zastępują je również woreczkami strunowymi. Te są idealnym produktem opakowaniowym do zamrażania różnego rodzaju produktów spożywczych. Worki próżniowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane również do zamrażania (w 70 ° C do 12 godzin, w 80 ° C maksymalnie 6 godzin, w 100 ° C maksymalnie 15 minut).

Jeżeli chcesz, aby Twoja żywność była świeża jak najdłużej, to używaj najwyższej jakości worków moletowanych do żywności. Są one o wiele lepsze niż typowe torebki do żywności. Pewnie bardzo dobrze je znasz i mama pakowała Ci do nich kanapki do szkoły. Przejdźmy teraz do kolejnego, równie ważnego parametru worków moletowanych do żywności. Jest nią oczywiście grubość folii.
 

Jaka powinna być grubość worków próżniowych moletowanych?

Koniecznie pamiętaj o tym, żeby zainwestować w odpowiednio grube worki próżnowe do żywności. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że zapewnią one dobrą ochronę żywności przed zewnętrznymi uszkodzeniami mechanicznymi. Nie bez znaczenia jest tutaj również fakt, że gdy będziesz miał odpowiednie torebki do pakowania żywności, to nie będziesz musiał się przejmować tym, że opakowania żywności zaczną się o siebie ocierać w zamrażarce. Mogłoby to prowadzić do przypadkowego rozerwania ich. Musisz jednak zachować dużą ostrożność, gdy musisz zapakować do nich próżniowo mięso z wystającymi kośćmi. Prawda jest tak, że lepiej przed zapakowanie ostre kości zawinąć kuchennym ręcznikiem papierowym.

worki próżniowe

Wysokiej jakości worki próżniowe do pakowania żywności, powinny mieć gładką fakturę, odpowiednią warstwę moletowaną oraz grubość. Bardziej szczegółowe informacje dotyczące parametrów konkretnego worka znajdziesz na stronie sklepu internetowego Neopak. A teraz przejdźmy już płynnie do ostatniego, interesującego nas parametru. Jest nim moletowanie.
 

Co to jest moletowanie?

To właśnie kształt i wysokość moletowanego profilu. odróżniają worki próżniowe najwyższej jakości od toreb niższej jakości. Są one wyjątkowo ważne dla skutecznego odsysania. Polega ono na usuwaniu powietrza z worka w wielu ciągłych cyklach pakowania próżniowego produktów.

Musimy Ci tutaj trochę bardziej wyjaśnić jedną sprawę. Jeżeli spróbujesz wypompować powietrze z worka pod próżnią dwiema gładkimi warstwami, to skleją się one ze sobą, jeszcze zanim uda Ci się wypuścić z nich całego powietrze. Natomiast sama żywność nie będzie odpowiednio zabezpieczona. Natomiast specjalny kształt kanałów to znaczy moletowanie profilu gwarantuje skuteczny przepływ powietrza w czasie pakowania próżniowego. Wysokość moletowanego profilu gwarantuje wysokiej jakości przechowywanie próżniowe w systematycznych cyklach pakowania próżniowego.

Na sam koniec mamy dla Ciebie jeszcze jedną bardzo ważną radę. Koniecznie zwróć uwagę na specjalny kształt wypukłości na workach. Najlepiej, żeby przypominał on diamenty albo romby. Tylko wtedy, będzie odpowiednio efektywny.
 

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Worki

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *