SPIS TREŚCI
Pośród wielu ciekawych wynalazków, stworzonych przez człowieka w ciągu ostatnich stuleci, jeden zyskał szczególny entuzjazm wśród ludzi na całym świecie. Folia spożywcza, bo o niej tu mowa, to produkt, mający liczne zastosowania oraz wiele ciekawych właściwości. Jest w pełni bezpieczna w kontakcie z żywnością, potrafi skutecznie zniwelować przenikanie się zapachów oraz sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Folię spożywczą można wykorzystywać do owijania takich produktów, jak ser, szynka czy kanapki, ale również zabezpieczania dań w miskach czy garnkach. Folia spożywcza to również najlepszy sposób na bezpieczny transport pożywienia, ponieważ zapobiega dostawaniu się do środka bakterii i zanieczyszczeń z powietrza. Przez kolejne lata pojawiły się różne warianty folii, wykorzystywane do produktów spożywczych, różniące się od siebie wyglądem i właściwościami. Jak jeszcze można wykorzystać folię spożywczą? Jakie są pozostałe rodzaje folii i czym się różnią? Która z nich będzie najlepsza do poszczególnych zastosowań? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
Jakie rodzaje folii można wykorzystać do produktów spożywczych?
Na rynku dostępne są różne rodzaje folii spożywczej, a każdy z nich może być wykorzystany w inny sposób. Do najpopularniejszych typów folii należą:
- folia aluminiowa — jedna z najczęściej używanych folii spożywczych. Łatwo ją rozpoznać ze względu na jej specyficzną strukturę oraz srebrny kolor, różniący się nieco po obu jej stronach. Matowa strona folii odpowiada za pochłanianie ciepła, zaś błyszcząca na zatrzymanie go, dlatego bardzo istotne jest, którą stroną folii przykrywamy produkty spożywcze. Jest wykonana z delikatnego aluminium, dzięki czemu cechuje się wytrzymałością przy działaniu wysokich temperatur. Jako przewodnik ciepła można ją wykorzystać w procesie przygotowywania posiłków w piekarniku. Doskonale izoluje jedzenie, przechowywane w lodówce, co pozwala uniknąć przenikania się zapachu oraz wpływu wilgoci czy działania promieni słonecznych. Dzięki jej wykorzystaniu produkty spożywcze nie wysychają, pozostając dłużej świeże. Podczas przechowywania potraw w lodówce istotne jest, aby strona błyszcząca folii znalazła się na zewnątrz, dzięki czemu jedzenie zachowa świeżość na dłużej;
- folia PVC — znana również pod nazwą folii polistyrenowej. Wyróżnia się przezroczystą powierzchnią oraz elastycznością, która pozwala ją rozciągnąć do wymaganej długości. To rodzaj niezwykle wygodny w zwijaniu i rozwijaniu, odznacza się łatwością w przenikaniu tlenu oraz pary wodnej. Cechuje ją wysoka wytrzymałość i odporność na różne uszkodzenia mechaniczne. Folia spożywcza jest bardzo tania, dlatego można ją spotkać w większości polskich domów. Świetnie izoluje produkty przed wpływem wilgoci czy wysychaniem, a także zabezpiecza przed przenikaniem się zapachów. To doskonały sposób zabezpieczenia żywności, pozwalający też na bieżąco kontrolować jej jakość dzięki przezroczystej powierzchni;
- folia z tworzywa sztucznego — trzeci rodzaj folii spożywczej, odznaczający się bardzo dużą szczelnością, dzięki czemu doskonale izoluje wszelkie aromaty z jedzenia, które mogłyby przeniknąć na zewnątrz. Świetnie sprawdza się podczas przechowywania produktów w lodówce czy zamrażalniku, ponieważ jest w pełni odporna na działanie niskich temperatur. Należy jednak pamiętać, że ten rodzaj folii nie nadaje się do obróbki termicznej w wysokich temperaturach, podczas pieczenia czy gotowania. Tworzywo sztuczne może się bowiem rozpuszczać. Dzięki wykorzystaniu folii z tworzywa sztucznego możesz cieszyć się długą świeżością produktów spożywczych.
Innym rodzajem folii spożywczej jest także specjalna folia przeznaczona do zgrzewarek. Najczęściej wykorzystywana jest do pakowania próżniowego. Ten typ folii, wykonany z tworzywa sztucznego, jest odpowiednio odporny na działanie wysokich temperatur, działających podczas procesu zgrzewania. Mimo, że jest ona mniej wytrzymała niż inne rodzaje folii, doskonale sprawdzi się jako ochrona przed wilgocią, niechcianymi aromatami czy zabrudzeniami.
Na co zwracać uwagę przy wyborze folii?
Wiesz już, że różne rodzaje folii odznaczają się innymi właściwościami. Korzystając z tej wiedzy, warto dobierać rodzaj folii spożywczej pod konkretne potrzeby. Niektóre rodzaje doskonale poradzą sobie podczas gotowania lub pieczenia produktów, a inne lepiej sprawdzą się do przechowywania produktów w zamrażarce. Każdy rodzaj folii spożywczej skutecznie niweluje przenikanie się zapachów, dostawanie się wilgoci do jedzenia czy oddziaływania bakterii. Zwróć uwagę, że folia aluminiowa o wiele lepiej chroni produkty spożywcze przed działaniem słońca niż klasyczna folia PVC. Folia z tworzywa sztucznego nie nadaje się do obróbki jedzenia w wysokich temperaturach, ponieważ z łatwością będzie się topiła. Zaś folia PVC posiada czepliwą stronę, dzięki której bez trudu zaczepisz folię na krawędzi miski, garnka czy nałożysz jedną warstwę na drugą. Wybieraj folie tak, aby móc je wykorzystać w konkretnych celach. Doskonałym rozwiązaniem jest również posiadanie przynajmniej dwóch różnych rodzajów folii w domowej szufladzie.
Jakie są inne rodzaje opakowań do żywności z folii spożywczej?
Poza klasycznymi foliami spożywczymi, sprzedawanymi zazwyczaj w postaci większych lub mniejszych rolek, możesz spotkać się z innymi produktami, wykorzystującymi ten sam materiał. Jednym z najczęściej spotykanych sposobów wykorzystania folii spożywczej są torebki śniadaniowe. Materiał połączony u dołu stanowi wygodną kieszonkę, do której bez trudu schowasz dany produkt spożywczy, a następnie zawiążesz, odcinając dopływ powietrza. To świetny sposób na pakowanie drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Pozwala uniknąć nieprzyjemnych zabrudzeń, związanych z przewożeniem jedzenia w torbie czy plecaku. Niweluje ryzyko przenikania do środka zarazków czy zanieczyszczeń. Doskonale chroni jedzenie przed wysychanie, a wygodna, jednorazowa forma pozwala w pełni cieszyć się smakiem posiłku. Innym produktem, bazującym na folii spożywczej, są również woreczki strunowe do żywności. Zwykle przeźroczyste ze specjalnym zamknięciem w formie suwaka, które skutecznie odcina przechowywane wewnątrz jedzenie od środowiska zewnętrznego. Tego typu woreczki produkowane są z grubszej folii spożywczej, którą można bez trudu umyć i wykorzystać ponownie. Doskonale sprawdzają się podczas mrożenia produktów czy przechowywania ich w lodówce. Niektóre rodzaje woreczków strunowych posiadają specjalny atest, pozwalający na wykorzystywanie ich przy wysokich temperaturach, na przykład podczas gotowania. Stanowi to wygodę oraz duże ułatwienie w kuchni i nie tylko. Na bazie folii spożywczej produkowane są także specjalne worki i torebki, przeznaczone do próżniowego pakowania pożywienia. Cechują się one odpowiednią wytrzymałością, odpornością na wpływ wilgoci czy zabrudzeń. Mocna budowa tego typu woreczków pozwala na zachowanie trwałości i bezpieczeństwa przechowywania różnych produktów. Pozwala uniknąć mieszania się aromatów, co jest bardzo istotne zwłaszcza w przypadku ryb czy owoców morza.
Jakie są ciekawe zastosowania folii spożywczej?
Folia spożywcza to produkt, który można z powodzeniem wykorzystywać nie tylko do przechowywania jedzenia. Jej właściwości doskonale sprawdzają się na różnych polach. Może pomagać w kuchni, ale także w codziennym życiu, w przechowywaniu drobnych elementów lub przy pracach w warsztacie. Poznaj kilka niecodziennych zastosowań folii spożywczej!
Świeże kwiaty na dłużej
Kwiaty cięte to bardzo delikatna ozdoba, wymagająca stałego dostępu do wody. Nie zawsze jednak możesz mieć pod ręką pojemniczek z tym płynem. Jeżeli potrzebujesz przewieźć świeże kwiaty w dalekie miejsce, warto zadbać o ich prawidłowe zabezpieczenie. Wystarczy zwilżyć kawałek gazy, który owiniesz wokół końców łodyżek, a następnie całość zabezpieczyć folią spożywczą. Taki zabieg sprawi, że woda z wnętrza nie będzie wyparowywała, dostarczając kwiatom odpowiedniej porcji nawilżenia na całą drogę. Przy takim zabiegu kwiaty bez problemu dojadą tam, gdzie chcesz je dostarczyć.
Rozwiązanie na muszki owocówki
Natarczywy problem z muszkami owocówkami? Jeżeli nie chcesz, by te uciążliwe owady gromadziły się przy pożywieniu takim, jak owoce lub warzywa, koniecznie zainwestuj w folię spożywczą. Wystarczy włożyć dany produkt do pojemnika i owinąć go szczelnie za pomocą folii. W ten sposób zapach produktu nie będzie przyciągał muszek, a Ty pozbędziesz się ich towarzystwa w kuchni.
Idealnie ugotowane jajko w koszulce
Marzysz o doskonale ugotowanym jajku w koszulce, ale nie jesteś pewien, czy Ci to wyjdzie? Z pomocą przychodzi folia spożywcza! Wystarczy wyłożyć jej kawałek w kokilce i posmarować delikatnie masłem. Następnie wbić jajko do kokilki tak, aby nie wylało się poza folię. Chwyć rogi folii i zwiąż ją, zamykając jajko w środku, po czym włóż jajko do gotującej się wody. I gotowe! Ten sposób pomoże Ci osiągnąć idealny efekt, który zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Pozbądź się smaku korka z wina
Posmak korka w winie to dość częsta nieprzyjemność, z którą przyszło się zmagać. Za ten nieciekawy posmak odpowiedzialny jest trójchloroanizol, znany też pod nazwą “choroby korkowej wina”. Posmak korka psuje wszelkie doznania, jednak jest prosty sposób na pozbycie się go. Wystarczy wziąć kawałek folii spożywczej i zgnieść go w dłoni, a następnie umieścić w dzbanku. Przelej wino do dzbanka i mieszaj chwilę razem z folią, by po chwili wyjąć folię i przelać wino do kieliszków. Efekt? Posmak korka znika dzięki działaniu polietylenu, zawartego w folii.
Dekoracje do ciast na folii spożywczej
Folia spożywcza to także doskonały element, który można wykorzystać w cukiernictwie. Dzięki swojej elastycznej strukturze możesz ją stosować do stworzenia wyjątkowych dekoracji na swoje wypieki. Jednym ze sposobów jest delikatne wylanie rozpuszczonej czekolady na folię, tworząc z niej cienkie paski lub inne kształty. Włóż folię, pokrytą czekoladą do lodówki aż całkiem zastygnie, a następnie ostrożnie zdejmij folię z czekolady. W ten sposób uzyskasz ciekawą dekorację, którą możesz położyć na babeczkach lub tortach.