Najlepsze opakowania dla restauracji

Prowadząc biznes gastronomiczny nieraz i nie dwa przyjdzie nam stawiać czoła różnym wyzwaniom. Jednym z takich wyzwań jest kwestia wyboru odpowiednich opakowań, które będziemy stosować w naszej restauracji. Szczególnie wtedy, kiedy konkurencja na rynku jest dość duża nie jest trudno pogubić się w mnogościach ofert, które nas kuszą. Szczególnie dla początkujących restauratorów może wydawać się to zadanie bardzo trudne albo nawet niewykonalne. Tak czy inaczej opakowania to bardzo ważny aspekt każdego lokalu gastronomicznego i nie można obok tego zagadnienia przejść obojętnie. Sklep Neopak posiada nie tylko bogatą ofertę opakowań do restauracji, ale także oferuje kilka darmowych porad, dzięki którym każdy restaurator będzie mógł w pełni efektywnie wykorzystać opakowania, zakupione w naszym sklepie.

Najlepsze-opakowania-dla-restauracji
 

Przede wszystkim – skup się na swoim profilu

Wiadomym jest, że każda restauracja będzie posiadała nieco inny profil gastronomiczny. Mogą to być domowe obiady, dania inspirowane kuchnią włoską, grecką, hiszpańską, turecką, czy ogólnie śródziemnomorską. Inaczej będziemy podchodzili do restauracji, która skupia się na kuchni francuskiej, a zupełnie inaczej do tej, która stawia na wysokiej jakości amerykańskie fast foody. Kuchnia meksykańska będzie się także różnić od kuchni chińskiej, ta od indyjskiej, a indyjska od arabskiej. To wszystko jest niezwykle bardzo ważne, gdyż dobór odpowiedniego rodzaju opakowań będzie właśnie bardzo zależał od tego, w jakich kształtach i jakiej teksturze będą ostatecznie wychodzić nasze dania z kuchni.

Jak łatwo się domyślić, ofertę opakowań gastronomicznych kierujemy przede wszystkim do tych restauracji, które prowadzą szeroką działalność cateringową albo sprzedaż dań na wynos. Jakkolwiek część z opakowań, które dzisiaj będziemy chcieli omówić nada się znakomicie również na potrzeby stacjonarnego prowadzenia lokalu. Mowa tu bowiem o licznych potrzebach, dotyczących chociażby przechowywania żywności w odpowiednich warunkach. Również żywność przed zmienieniem jej w gotowego obiadu, który podamy klientowi będzie miała różną konsystencję i kształt, co będzie miało ostateczny wpływ na to, jakiego rodzaju opakowanie będzie nam najbardziej przydatne.

Najlepsze-opakowania-dla-restauracji-1

Opakowania do dań obiadowych

Jeżeli nasza restauracja skupia się na serwowaniu dań z tradycyjnej kuchni polskiej, to wówczas najczęściej takie dania będą się składały z trzech komponentów. Mowa tu na przykład o kotlecie mielonym czy schabowym w asyście ziemniaków, kapusty zasmażanej czy bukietu surówek. Aby skutecznie zapakować taki obiad możemy użyć z pełnym powodzeniem pojemnika trójkomorowego. Jedna z komór będzie przeznaczona na nasze mięso, druga idealnie pomieści ziemniaki, natomiast trzecia nasze surówki. Oczywiście ten rodzaj opakowania posłuży nie tylko w przypadku wyżej wymienionych przykładów potraw, ale wszędzie tam, gdzie będziemy mieli dania złożone z trzech części.

Z kolei pojemnik dwukomorowy będzie służył w przypadku, kiedy nasz obiad będzie się składał jedynie z dwóch części. Przykładowo, może to być na przykład gulasz węgierski, gdzie będziemy mieli placek ziemniaczany oraz wywar mięsno-warzywny. Nasze opakowanie to także idealnie rozwiązanie do takich dań jak ryż w towarzystwie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Możemy używać pojemników dwukomorowych bez żadnych obaw oraz przy zachowaniu pewności, że nasze dania zawsze trafią do klienta, będąc jeszcze ciepłe.
Najlepsze-opakowania-dla-restauracji-2

Jednorazowe sztućce i talerze

Teraz skupimy się na takiej grupie produktów, które będą stanowiły dla nas nieodzowną pomoc przy pewnego rodzaju usługach. Chyba nie ma w Polsce takiej restauracji, która nie organizowałaby większych imprez, eventów czy wydarzeń, w których udział bierze udział duża liczba klienta. Wówczas klient przychodzi do naszego lokalu i daje nam bardzo duże zlecenie, które z całą pewnością będzie wymagało od nas idealnej wręcz organizacji. W sezonie letnim często takie imprezy odbywają się w plenerze, o ile nasz lokal posiada takie zaplecze. Często też takie imprezy połączone są z grillowaniem. Trudno więc sobie wyobrazić takie wydarzenie bez jednorazowych sztućców czy talerzyków. Nasz sklep Neopak posiada bardzo ciekawą ofertę różnego rodzaju widelców czy noży, w zależności od tego, co ma być spożywane przez gości. Nie brakuje także łyżek do zupy czy sztućców do sałatek. Można u nas nabyć także łyżeczki, którymi zjemy lody albo różnego rodzaju inne desery.
Najlepsze-opakowania-dla-restauracji-3

 

Jakie opakowanie wybrać na zupę?

Jeżeli nasza restauracja posiada w swoim menu zupy to naturalną koleją rzeczy będzie to, że będziemy potrzebowali odpowiedniego rodzaju opakowania do tego dania. Dlatego też oferujemy pojemniki do zupy. W swojej funkcjonalności oraz praktyczności są bardzo podobne do produktów, o których już zdążyliśmy sobie co nieco wspomnieć. Dodamy tylko, że każdy z naszych pojemników na zupę został wykonany tak, że jego objętość znakomicie będzie odpowiadała jednej porcji naszego dania. To sprawia, że w przypadku wydawania zupy na wynos nasze produkty będą stanowiły bardzo wygodne rozwiązanie.
 

Jakie opakowania na napoje?

Wróćmy na chwilę do imprez plenerowych. Otóż, skoro będziemy organizowali dla klienta event pod chmurką, to wówczas nie sposób wyobrazić sobie takiej imprezy bez odpowiednich pojemników na napoje. Nasz sklep oferuje więc jednorazowe kubeczki na napoje. To rozwiązanie zawiera w sobie wygodę użytkowania, a także pełną praktyczność. Jednakże, czy kubeczki to wszystko, o czym powinniśmy pomyśleć w przypadku napojów? Oczywiście, że nie! Dlatego właśnie serdecznie polecamy słomki do napojów, które będą stanowiły idealne uzupełnienie naszego opakowania. Co więcej, dziś mamy te słomki dostępne w wielu różnych wariantach kolorystycznych. Jeżeli więc impreza, którą będziemy organizować przewiduje obecność dzieci (mogą to być na przykład urodziny pociechy klienta) to wówczas takie słomki w różnych barwach na pewno będą stanowiły ciekawe urozmaicenie i staną się przyczyną radości.
Najlepsze-opakowania-dla-restauracji-4

Torba kateringowa – podstawowy rodzaj opakowania

Skoro już wiemy, jak popakować nasze dania obiadowe, to wówczas powinniśmy się zastanowić jak to wszystko przenieść do klienta? Przecież kierowca nie będzie szedł do klienta, trzymając jego zapakowane jedzenie bezpośrednio w ręce. Po pierwsze jest to niekulturalne, a po drugie klienci mogą mieć wątpliwości co do tego, czy takim postępowaniem nasza restauracja na pewno przestrzega najwyższych standardów higieny. Również kładzenie takich dań w opakowaniu bezpośrednio na dno bagażnika auta dostawczego budzi wątpliwości natury higienicznej, a poza tym stwarza ryzyko uszkodzenia opakowania i przedostania się zawartości naszego dania obiadowego na zewnątrz. Stać się może tak na przykład podczas wstrząsów występujących w trakcie transportu. Cóż zatem uczynić, aby zachować kulturę, elegancję, higienę i przede wszystkim bezpieczeństwo?

Odpowiedzią są papierowe torby cateringowe. Torby te bez wątpienia można uznać za podstawowy rodzaj opakowania do żywności. Idealnie odizolują one nasze zapakowane obiady zarówno od rąk dostawcy jak i od potencjalnie brudnych powierzchni. Są to produkty bardzo wytrzymałe, nie musimy w ogóle obawiać się tego, że dno się zarwie albo uchwyt urwie. Jest tak dlatego, że nasze torby zostały wykonane z bardzo trwałego materiału, stąd ich wysoka odporność. Warto także podkreślić, że takie torby są produktem w pełni ekologicznym. Ulegają one w 100% biodegradacji. Jeżeli więc już nasza torba ulegnie zużyciu albo nie będziemy chcieli z niej skorzystać możemy spokojnie oddać ją do recyklingu. Papierowe torby to także znakomity nośnik reklamy. Możemy na nią nanieść logo reprezentujące naszą restaurację albo napis, na przykład reklamowe. Gdyby tego było mało, nasze torby są wykonane w sposób wysoce estetyczny. To sprawia, że stosowanie tych toreb na pewno pomoże każdemu przedsiębiorcy w budowaniu własnej marki, a także pozycji na rynku.
Najlepsze-opakowania-dla-restauracji-5

Opakowania, które sprawdzą się na zapleczu

Gdybyśmy chcieli szczegółowo, produkt po produkcie omawiać ofertę sklepu Neopak, skierowaną do restauratorów, to nie starczyłoby na to ani czasu, ani miejsca. Warto jednak, byśmy skupili się też trochę na takiej grupie produktów, które możemy z powodzeniem wykorzystać w zapleczu naszej restauracji. Bowiem nieodzownym elementem pracy w restauracji jest przygotowywanie różnych produktów tam, gdzie klient tego nie widzi, a jedynie otrzymuje końcowy produkt, bez opakowań, których używaliśmy wcześniej. Jak to możliwe? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Może zdarzyć się tak, że zakupimy jakiś towar w większej ilości. Wiadomym jest, że wówczas musimy takie produkty gdzieś przechowywać. Nie można wyobrazić sobie skutecznego przechowywania żywności przez papieru pakowego. Ten produkt jest szeroko dostępny w naszym sklepie, a łączy w sobie ekonomiczność, wygodę oraz ekologiczność. Z powodzeniem zapakujemy w papier mięso, warzywa, owoce czy półprodukty.

Z kolei doypacki to idealny rodzaj opakowania do przechowywania produktów sypkich. Możemy mieć przygotowane kasze, makarony, ryż czy też mąkę, ale trzeba jakoś dbać o dobry stan tych produktów. Wówczas doypacki, które posiadają szczelne zamknięcie, sprawdzą się idealnie. Stosując ten produkt, zyskujemy 100% gwarancji, że do środka nie dostanie się ani wilgoć, ani inne zanieczyszczenia, które z całą pewnością zniszczyłyby nasz produkt. Te opakowania chronią także skutecznie przed insektami, np. muchami.

Ciepłą porą wielu klientów restauracji pragnie się ochłodzić. Wobec tego w naszym lokalu powinna się pojawić oferta podawania napojów z lodem. Ktoś może pomyśleć: cóż to za problem – lód? Tak, to zwykła woda w stanie stałym, ale kupowanie worków lodu od producentów to naprawdę niezbyt opłacalny interes. Jeżeli się na to zdecydujemy, to wówczas poniesiemy dość duże koszta, które będą musiały się przełożyć na wzrost ceny napojów – a to nigdy nie podoba się klientowi. Dlatego warto skorzystać z naszych woreczków na lód. Kupiwszy je w większych ilościach możemy sami produkować lód do napojów po niemal darmowych kosztach. Jest to rozwiązanie, nad którym naprawdę warto się zastanowić.

Oceń artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Na razie brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Kategorie artykułu: Gastronomia

ZAPOZNAJ SIĘ Z POZOSTAŁYMI ARTYKUŁAMI

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *