SPIS TREŚCI
Folia aluminiowa, czym jest i którą stroną owijać?
Folia aluminiowa przeważnie kojarzy się z pakowaniem śniadaniowych kanapek do szkoły lub przechowywaniem żywności. W praktyce ma ona jednak o wiele więcej zastosowań, niż mogłoby Ci przyjść do głowy. Możesz używać jej podczas czyszczenia srebra, usuwania rdzy i innych domowych czynności, na przykład prasowania. Folia aluminiowa kryje wiele tajemnic, a jej historia jest niezwykle ciekawa. Co warto wiedzieć o tym produkcie? Jak doszło do powstania folii aluminiowej?
Historia folii aluminiowej
Produkt ten swoje korzenie ma aż w Szwajcarii, to właśnie tam została wynaleziona folia aluminiowa, a było to dokładnie w 1910 roku. To wtedy została ona wypuszczona do sprzedaży przez "Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen". Niestety na próżno szukać nagród przyznanych twórcom pierwszej folii aluminiowej, bo nie okazała się ona rewolucyjnym produktem. Nikt nie chciał jej kupować, ani nawet zastanawiać się, do czego może ona służyć. Potem przyszły lata dwudzieste i Richard S. Reynolds, który odpowiedzialny jest za rozpowszechnienie folii na całym świecie. Był on właścicielem firmy produkującej
cynfolię sprzedawaną wytwórcom wyrobów tytoniowych i cukierków. Stale szukał on oszczędności i większych zysków. Tak trafił na aluminium, które stawało się coraz tańsze. Zastąpił on cynę aluminium i tak zwrócił uwagę innych na folię. Nikt niewiadomo, kiedy produkt zaskoczy i stanie się popularny.
Czym jest folia aluminiowa?
Pewnie nie trzeba zbyt obszernie tłumaczyć, czym jest folia aluminiowa, ponieważ z pewnością masz ją w swoim domu lub choć raz widziałeś ją w sklepie, restauracji czy innym miejscu, gdzie dostępna jest żywność. Folia aluminiowa to cienka blacha aluminiowa składająca się z dwóch stron – jednej matowej i drugiej błyszczącej. Powstaje ona na skutek walcowania odpowiednio przygotowanych płyt aluminiowych. W efekcie producent otrzymuje grubość na poziomie 0,2 mm. Folia aluminiowa wykorzystywana jest w przemyśle budowlanym, spożywczym, a nawet transportowym. Jest wiele sytuacji, w których warto mieć ten produkt pod ręką.
Do czego używa się folii aluminiowej?
Folia aluminiowa służy zazwyczaj do przechowywania żywności, na przykład kanapek zabieranych do pracy czy dań pakowanych przez restaurację na wynos. W folię zapakować można nawet mięso, ryby, gotowe potrawy, świeżo wypieczony chleb – nie ma żadnych ograniczeń. Często folia używana jest do pieczenia, aby zapobiegać utracie wilgotności. Wypieczony łosoś owinięty folią aluminiową nie straci swoich wartości odżywczych ani aromatów podczas obróbki cieplnej.
Nie można pominąć kwestii grilowania. To właśnie w sezonie folia aluminiowa sprzedawana jest w ilościach wręcz hurtowych. Wszystko to za sprawą fanów ogródkowych imprez. Grilowanie to czas, kiedy dokładnie przygotowuje się potrawy. Warzywa, sery, kaszanki i przyprawione ziemniaki bez folii aluminiowej mogłyby nie być, aż tak dobrze przygotowane. Folia często jest również przerabiana na tacki.
W domu folia używana jest do jeszcze innych celów. Przy jej pomocy bez większej trudności domyć można patelnie, przypalone garnki i talerze po obiedzie. Uporczywe, tłuste plamy znikną raz-dwa.
Właściwości błyszczącej strony folii aluminiowej
Folia aluminiowa składa się z dwóch stron. Nie da się nie zauważyć różnicy pomiędzy nimi, ponieważ rzuca się ona w oczy. Dlaczego folia aluminiowa została stworzona w taki sposób? Po co są nam, aż dwie strony? Każda z nich ma swoje własne właściwości. Błyszcząca strona odpowiedzialna jest za zatrzymanie ciepła, co niezwykle ważne jest dla restauracji oferujących dania na wynos lub w dostawie. Jak owinąć potrawę, aby jej temperatura była optymalna? Wystarczy, że zostanie ona zapakowana tak, aby błyszcząca strona była w wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Tak samo jest, kiedy chcesz przygotować mięso w piekarniku. Owijamy łososia, pierś z kurczaka lub inne przysmaki błyszczącą stroną folii aluminiowej.
Matowa strona folii – do czego służy?
Druga strona również ma swoje przeznaczenie i wbrew pozorom nie jest ono takie oczywiste. Matowa strona posłuży Ci podczas pakowania jedzenia w drogę lub szykowania kanapek do szkoły, ponieważ jest ona odpowiedzialna za zachowanie świeżości i nieprzepuszczanie żadnych zapachów. Matowa strona przyda Ci się, szczególnie kiedy pakujesz potrawy do lodówki – posiadasz wtedy pewność, że przygotowany makaron lub inne danie nie złapie zapachu. Matowa strona folii aluminiowej zawsze powinna znajdować się od środka, dlaczego? Przede wszystkim, dlatego że tylko wtedy Twoje danie nie nagrzeje się, ani nie zepsuje pod wpływem wysokiej temperatury i to nawet w słoneczne dni. Warto wiedzieć, że folia aluminiowa nie przepuszcza nie tylko powietrza, ale również wody i promieni słonecznych.